Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Bronnengeheim: meer rechten voor journalisten maar de AVBB dringt aan op extra wettelijke waarborgen

Mededeling van de AVBB - 6 mei 2004

Het wetsvoorstel tot toekenning aan journalisten van het recht om hun informatiebronnen te verzwijgen, dat vandaag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers is goedgekeurd, verstevigt globaal genomen de rechtspositie van de journalisten in België, en versterkt op die manier de persvrijheid in het land.
De tekst vult een belangrijke wettelijke leemte in, en zou nieuwe schendingen van het journalistieke bronnengeheim moeten voorkomen. Een van die schendingen leverde België in juli 2003 een veroordeling op van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens voor schending van de persvrijheid.
De AVBB betreurt weliswaar de improvisatie waarmee de parlementsleden de `voorkoming van terroristische misdrijven' als uitzondering op het bronnengeheim in de tekst hebben geloodst. De AVBB wenst dat deze uitzondering duidelijker uitgewerkt wordt, zodat journalisten ook kunnen blijven werken op thema's in verband met terrorisme zonder de vrees dat hun informatiebronnen systematisch achterhaald kunnen worden. De andere uitzondering op het bronnengeheim, te weten de voorkoming van misdrijven die een ernstige bedreiging vormen voor de fysieke integriteit van personen, dekte de `terrorisme-clausule' overigens al voldoende.
De AVBB verheugt zich wel over de schrapping van de uitzonderingsclausule `bescherming van de staatsveiligheid', die nog in de vorige versie van het wetsvoorstel voorkwam. Ook de toevoeging van de notie `ernstig' bij de uitzondering `bedreiging van de fysieke integriteit' is positief.
De AVBB zal met aandacht de behandeling van het wetsvoorstel door de Senaat opvolgen.

Philippe Leruth, président
Marc Van de Looverbosch, ondervoorzitter
Martine Simonis, secrétaire nationale
Pol Deltour, nationaal secretaris

E-mail : info@journalist.be

persberichten