VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis start makelaarsdienst bij aankoop woning

Amersfoort, 6 mei 2004

Eigen Huis start makelaarsdienst bij aankoop woning

Vereniging Eigen Huis introduceert de Eigen Huis Aankoopmakelaar. Leden van de vereniging kunnen bij de aankoop van een woning gebruik maken van dienstverlening naar wens door een gecertificeerde makelaar tegen scherp concurrerende voorwaarden en tarieven.

Wie bij het zoeken van een geschikte woning een makelaar wil inschakelen wordt veelal geconfronteerd met een beperkt aanbod van makelaarsdiensten: alles of niets. Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor de ontwikkeling van deeldiensten bij de aankoop van een woning, maar constateert dat makelaars daar tot op heden zeer beperkt op inspelen. Ze zijn terughoudend als de klant om deeldiensten vraagt en rekenen daarvoor naar verhouding hoge tarieven. Daarom heeft de vereniging besloten om zelf deze diensten te organiseren om daarmee de makelaars in beweging te krijgen. Marlies Pernot, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis: 'Vroeger waren mensen bijna verplicht om een makelaar in te schakelen om de vinger te krijgen achter informatie over te koop staande huizen. Nu is het aanbod door de ontwikkeling van internet voor het merendeel toegankelijk en overzichtelijk geworden. Gevolg is dat onze leden het zoekproces grotendeels zelf doen, maar dat er nog steeds behoefte is aan deskundige ondersteuning bij onderdelen van het aankoopproces'.

Het aanbod van de Eigen Huis Aankoopmakelaar bestaat uit drie onderdelen: Bezichtigen, Onderhandelen en Afhandelen. Bij de module 'Bezichtigen' gaat een Eigen Huis Aankoopmakelaar met de geĂŻnteresseerde koper mee naar de woning. De makelaar legt zijn oordeel over het huis vast in een rapport en geeft een biedadvies. Bij de module 'Onderhandelen' die daarop kan volgen, schakelt de consument de makelaar in voor het onderhandelen over de koopprijs. Bij de module 'Afhandelen' tenslotte, regelt de makelaar op verzoek van de koper al het werk dat gedaan moet worden voor de afhandeling van het koopcontract tot en met de akte bij de notaris. De prijzen voor deze dienstverlening zijn zeer scherp. Het bezichtigen van een woning kost inclusief het evaluatierapport en biedadvies 325 euro. Het tarief voor het onderhandelen over de koopprijs is afhankelijk van de koopsom van de woning en begint bij 0,5% en eindigt bij 0,7%. De kosten van het afhandelen van de koopakte bedragen 100 euro. Bij aankoop van een woning van 250.000 euro kan de Eigen Huis Aankoopmakelaar een besparing opleveren van zo'n 1.700 euro.

Vereniging Eigen Huis introduceert de Eigen Huis Aankoopmakelaar samen met Makelaars Netwerk. De vereniging kiest voor deze organisatie vanwege de onafhankelijke positie ten opzichte van de bestaande brancheorganisaties en een landelijke dekking. Alleen gecertificeerde makelaars kunnen zich kwalificeren als Eigen Huis Aankoopmakelaar. Inmiddels hebben ruim 140 makelaarskantoren zich aangemeld voor deze nieuwe vorm van dienstverlening. Alle informatie over de Eigen Huis Aankoopmakelaar staat op www.eigenhuis.nl/aankoopmakelaar of kan worden aangevraagd via telefoonnummer 033-4507750


---

Mededeling voor de redactie,