Politie Limburg-Zuid

Politie sluit misdrijf uit bij skelettenvondst

Maastricht 06-05-2004 - Maandagmiddag 03 mei 2004 werd door een medewerker van een hoveniersbedrijf in de achtertuin van een woning aan de Picardenlaan in Maastricht een schedel aangetroffen. Deze waar-schuwde de politie. De technische recherche groef dinsdag 04 mei 2004 de plaats verder af en trof daarbij in totaal 7 skeletten aan. Het ingestelde onderzoek toonde aan dat hier verder geen onderzoek naar een misdrijf verricht hoeft te worden.

Nadat de melding bij de politie binnenkwam van het aantreffen van een schedel in tuin van genoemd adres, startte de technische recherche met het handmatig afgraven van de vindplaats, waarbij zij zeven nagenoeg onbeschadigde skeletten blootlegde. Twee gespecialiseerde technische rechercheurs (ervaringen opgedaan in Bosnië) konden na onderzoek van de skeletten aangeven dat de stoffelijke resten zeker vóór 1965 daar terecht gekomen moeten zijn. Zij liggen daar langer dan vijftig jaar wat voor politie en justitie betekent dat er géén verder strafrechtelijk onderzoek nodig is. Immers alle verjaringstermijnen inzake misdrijven zijn verstreken. Deze bevinden werden overlegd met de officier van justitie te Maastricht, die in dezen het strafrechtelijk onderzoek stopzette.

Alle skeletten worden door de technische recherche zorgvuldig uitgegraven, ingepakt en overgebracht naar het Antropologisch Instituut in Leiden. Daar doet men onderzoek naar de exacte ouderdom van de resten.