Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB verbetert verkeersinformatie

Den Haag, 6 mei 2004

De Verkeersinformatie van de ANWB maakt sinds kort officieel gebruik van de Global Position System (GPS) techniek van de Wegenwacht. Hierdoor is zichtbaar waar alle dienstdoende wegenwachten zich bevinden, zodat zij informatie kunnen doorgeven over oorzaken van files. Onverwachte files vormen immers een grote irritatiebron voor de weggebruiker. Door de directe samenwerking tussen de medewerkers van de verkeersinformatie en de wegenwacht wordt de huidige ANWB Verkeersinformatie verder verbeterd.

File-informatie wordt meestal gemeten door automatische detectiesystemen. Juist bij files die afwijken van het reguliere woon/werkverkeerpatroon is het zinvol om een preciese oorzaak te kennen. Alle voertuigen van de Wegenwacht zijn uitgerust met GPS en het Wegenwacht-planningsysteem geeft ook aan welke wegenwacht naar welk pechgeval wordt gestuurd. De ANWB-filelezers weten wat de afwijkende filemeldingen zijn en kunnen nu gericht bij de ter plaatse aanwezige wegenwacht achterhalen wat daar de oorzaak van is.

Onlangs is er bijvoorbeeld een 'vreemde' file op de N201 bij Vinkeveen gemeld. Met een paar klikken ziet de medewerker van Verkeersinformatie dat er een wegenwacht in de buurt rijdt. Deze weet te melden dat er op dat moment een brug gerepareerd wordt. Kort daarna kan de ANWB op de radio melden dat de file op de N201 nog even aanhoudt vanwege werkzaamheden aan de brug.

Ook bij het melden van files en bij verwachte weersbelemmerende verkeersinvloeden zoals mist, gladheid en storm wordt de Wegenwacht ingezet om de lokale situatie te melden. Al deze visuele waarnemingen worden toegevoegd aan de ANWB Verkeersinformatie.



Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB