Ingezonden persbericht


Elektronische Nieuwsbrief van de PvdA-Haarlem

Jaargang 03, nummer 42, donderdag 6 mei 2004
==========

In deze Nieuwsbrief:

Uit de fractie


. Haarlemse PvdA: Door nota Ruimte komt Haarlemse regio in de knel
. Gebruiksruimte in de Gravinnesteeg

. PvdA steunt MKB voor netwerk veilig ondernemen
. Haarlem moet bezuinigen

. PvdA wil duidelijkheid over afsluiting energie bij sloop woningen
. Column Stan Kaatee: 'Kommer en kwel?'

Uit de afdeling


. Werkbezoek Spaarnezicht op 13 mei a.s.

. Europa . Dichter bij dan u Denkt! Kom langs op 18 mei a.s.
. Dag van de Arbeid in Haarlem, een terugblik
. Meer informatie en foto van 1 mei 2004 in Haarlem

In het digitale nieuws

Op de agenda

==========

Uit de fractie

Haarlemse PvdA: Door nota Ruimte komt Haarlemse regio in de knel

De Haarlemse PvdA-fractie voorziet door de Nota Ruimte van het kabinet-Balkenende-2 een moeizaam perspectief op een groeiende economie, woonruimte en infrastructuur voor Haarlem, de omliggende gemeenten in Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer. Jan Nieuwenburg, PvdA-raadslid in Haarlem: "Door te kiezen voor stevige groei van vliegbewegingen bij luchthaven Schiphol en een zogenaamd 'greenport' in de Bollenstreek beperkt het kabinet-Balkenende de ontwikkelingskansen voor Haarlem en de rest van Zuid-Kennemerland. Die zijn nodig om te voorzien in de enorme behoefte aan goede woonruimte, de bereikbaarheid, de leefbaarheid te verbeteren en Haarlem sociaal en economisch te versterken. De Haarlemse regio wordt door het kabinet uit de Randstad gedrukt. VROM-minister Dekker decentraliseert de regie van het Rijk naar provincies en gemeenten, maar levert er geen geld bij. Mede daardoor dreigt er voor de Haarlemse en andere regio's een ramp, want ze hebben onvoldoende slagkracht om hun positie te bevechten." De nieuwe Nota Ruimte is een vervolg op de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening van PvdA-minister Jan Pronk uit het laatste kabinet-Kok. De Nota Ruimte van huidig VROM-minister Dekker laat veel meer ruimte aan provincies en gemeenten om hun eigen posities en de Nederlandse ruimtelijke ordening te bepalen met minder regie van het Rijk. Het vooruitzicht dat het Nederlands landschap daardoor verrommelt en verrafelt neemt het kabinet-Balkenende voor lief. Voor de Haarlemse regio spreekt de Nota Ruimte zich wel duidelijk uit over Schiphol en 'Greenport' Bollenstreek. Nieuwenburg: "De Haarlemse regio zal met Leiden, de Bollenstreek en Haarlemmermeer rond de tafel moeten over de ontwikkelingskansen en mogelijkheden die de provinciegrens overschrijden. De provincies Noord- en Zuid-Holland zullen gehoor moeten geven aan signalen uit deze regio. Alleen dan blijft een verantwoord woon-, leef- en werkklimaat in dit deel van de Randstad mogelijk. Als dat niet gebeurt, verschuift het ontwikkelingsaccent naar Almere (Flevoland), en Gouda (Zuid-Holland) en dreigt Haarlem het Harderwijk van de Westelijke randstad te worden. De Haarlemse economie zal dan stagneren en voor (Haarlemse) woningzoekenden rest dan weinig anders dan heil te zoeken in Almere waar de fysieke infrastructuur en de noodzakelijke sociale voorzieningen de enorme woningbouwambities (300.000 in ca 25 jaar) nauwelijks zullen kunnen bijbenen." (Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, lid PvdA-fractie Haarlem)

Gebruiksruimte in de Gravinnesteeg

"Haarlem stelt geld beschikbaar voor de gebruiksruimte"; dit was de kop van het Haarlems Dagblad vorige week. En een dag daarop "Winkeliers woest over komst verslaafdenpand Gravinnesteeg". Beide krantenkoppen zijn waar en geven meteen duidelijk aan dat deze aanpak van het probleem (verminderen van de overlast op straat) niet voor iedereen dezelfde oplossing kan geven.

Natuurlijk stelt de gemeente geld beschikbaar. Vanuit het jarenlange beleid op het terrein van de dak- en thuislozen problematiek (dag- en nachtopvang) is er aangegeven dat een gebruiksruimte een noodzakelijke voorziening is (differentiatie werkgroep). Natuurlijk zijn de omwonenden en winkeliers in de nabijheid boos. Zij vinden net als vele anderen dat de gebruiksruimte niet bij hen in de buurt zou moeten komen. Op de door de gemeente georganiseerde informatieavond kwamen bewoners en winkeliers samen om zowel aan de wethouder als aan de Brijderstichting en de Politie hun bezwaren kenbaar te maken. Het feit dat het binnen onder toezicht gebruiken van harddrugs de overlast op straat zal verminderen werd door de aanwezigen betwijfeld. "U bent hier aan het verkeerde adres" was een veelgehoorde uitspraak die avond.

Het feit blijft tot dusver dat harddrugsgebruikers met name in de binnenstad overlast geven. Om dit zoveel mogelijk te kunnen hanteren is een gebruiksruimte een goede oplossing. De PvdA is ervan overtuigd dat door een gebruiksruimte (controle op het gebruik) de overlast aanzienlijk vermindert. De belangrijkste randvoorwaarde: een goed overleg met afspraken voor en met omwonenden. De wethouder heeft al toegezegd dit zo snel mogelijk te zullen regelen. Net als samenwerking en goede afspraken tussen de diverse instanties (waaronder politie en de stadswachten). De fractie van de PvdA zal nauwgezet blijven toezien op een optimale uitvoering van deze belangrijke randvoorwaarden. De door de wethouders gedane beloftes dienen te worden waargemaakt en zijn een belangrijk aspect bij de uiteindelijke besluitvorming in de raad. (Marijke Lodeweegs, marlod@planet.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

PvdA steunt MKB voor netwerk veilig ondernemen

De PvdA steunt MKB om in Haarlem een convenant veilig ondernemen te sluiten. Het convenant tussen gemeente Haarlem, politie, justitie en Industriekring Haarlem voorziet met name in kennisuitwisseling over veilig ondernemerschap. Jan Nieuwenburg, raadslid PvdAHaarlem: "MKB-Haarlem heeft de PvdA duidelijk gemaakt dat ze meerwaarde ziet in een convenant en de PvdA ziet dat ook. De PvdA juicht het erg toe dat het MKB het initiatief pakt om met ondernemers in het midden- en kleinbedrijf een veiliger ondernemersklimaat te creëren." Het sluiten van convenanten vindt op dit moment in meer steden in Nederland plaats. Haarlem kan zo één van de tien steden zijn waar kennisuitwisseling over veilig ondernemerschap plaatsvindt. Daarnaast kan het ook de binnenstedelijke uitwisseling van maatregelen voor een veilig ondernemerschap bevorderen. Tijdens een werkbezoek van de PvdA-fractie aan ondernemers in Waarderpolder en Schalkwijk op vrijdag 2 april jl. kreeg het MKB-initiatief veel aandacht. Het MKB wil met het convenant dat gemeente en particulieren bestaande initiatieven, middelen en kennis in de stad beter inzetten. Meer samenwerking is geboden om verplaatsing van criminaliteit en vernielzucht (bij het midden- en kleinbedrijf) in de stad tegen te gaan. De bedoeling is een adequater en eenduidiger optreden tegen delicten in en om bedrijven, bevordering van veiligheidsgevoel van ondernemers en klanten en verhoging van de aangiftebereidheid van ondernemers. Een preventiepakket moet er voor zorgen dat vooral de gezamenlijke aanpak wordt bevorderd. Ook de aanpak van veelplegers (door middel van een persoonsgebonden aanpak) krijgt daarbij aandacht. MKB bepleit een gestructureerd overleg onder voorzitterschap van de burgemeester. Daarbij komen problemen aan de orde die worden omgezet in een actieprogramma dat voor gemeente en ondernemers inzichtelijk is. (Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, lid PvdA-fractie Haarlem)

Haarlem moet bezuinigen

U zult het de afgelopen week wel in de krant gelezen hebben: ook de gemeente Haarlem moet bezuinigen. Al verscheidene malen hebben wij u via deze Nieuwsbrief teruggekoppeld hoe de stand van zaken is. Door landelijk beleid en door tegenvallers binnen de gemeente zelf, moet de gemeente in 2008 tussen de 14 en 16 miljoen euro bezuinigen. Voor 2005 staat er al 6,5 miljoen aan de lat. Dat vereist harde keuzes. Ambtenaren van de gemeente hebben de afgelopen maanden inventarisaties van bezuinigings-mogelijkheden gemaakt op de terreinen waar Haarlem meer dan 20 euro per inwoner meer aan uitgeeft dan vergelijkbare gemeenten. Het betreft de onderwerpen openbare orde en veiligheid (o.a. Brandweer), openbare ruimte en verkeer, cultuur, onderwijs, volksgezondheid en ruimtelijke ordening. Op alle terreinen zijn bezuinigingsvoorstellen tot 30 procent van het begrotingstotaal aangeleverd. Dit leidt tot rigoureuze voorstellen met een omvang van 20 a 25 miljoen euro. Na de zomer komt de rest van de gemeente aan de beurt: het gaat dan om de terreinen als de politieke organen, burgerzaken, economie en groen, bijstand/minimabeleid en maatschappelijke dienstverlening. Naar verwachting levert dat nog eens voorstellen op voor circa 20 a 25 miljoen euro.

Natuurlijk gaat niet alles gebeuren, zoals het nu in de voorstellen staat. De wethouders hebben opdracht gegeven om gegevens op elk terrein bezuinigingen te inventariseren. Er waren geen heilige huisjes. De gemeenteraad gaat vervolgens uiteindelijk kiezen, op voorstel van het College. Wij hebben daarvoor als gemeenteraad (dus niet alleen de PvdA) de volgende criteria:
1. Allereerst: tenminste de helft van het totaal te bezuinigen bedrag moet op het stadhuis zelf gevonden worden (minder ambtenaren, betere samenwerking, goedkopere inkoop, etc.)
2. Dan: we maken in de gemeente veel te veel plannen met te hoge risico's. De Raad wil allereerst daar het hoofdpunt van de bezuinigingen leggen. Dus minder (gemeentelijke) ontwikkeling, minder projecten, minder grondbedrijf, etc.
3. Groen onderhoud en beheer: dit vindt de Raad unaniem belangrijk. Investeren in de zaken waar de mensen dagelijks mee te maken hebben. Hier zal wel iets bezuinigd worden, maar vermoedelijk alleen op terrein van de doelmatigheid.
4. Tot slot: we willen het sociale gehalte van de voorzieningen voor de mensen aan de onderkant op een fatsoenlijk niveau houden. Hier zal niet de bulk van de bezuinigingen worden gevonden.

Daarnaast geldt dat op een aantal terreinen het gewoon voor de hand ligt om een stapje terug te doen, omdat we daar soms wel uitbundig in zijn (o.a. Cultuur). Niet omdat het niet belangrijk is, maar omdat de uitgaven van de gemeente zich moeten aanpassen aan haar inkomsten. Nu zal heus niet de stadsbibliotheek of de schouwburg gelijk gesloten worden, maar ook daar zal een stapje teruggezet (kunnen) worden. U mag ons erop afrekenen dat u de bovenstaande lijnen herkent in de uiteindelijk gemaakte keuzes. Voor uw opmerkingen houden wij ons graag aanbevolen. (Stan Kaatee, stan.kaatee@xs4all.nl, fractievoorzitter PvdA-Haarlem en Oktay Özcan, oktay807@hotmail.com, raadslid PvdA-Haarlem)

PvdA wil duidelijkheid over afsluiting energie bij sloop woningen

De PvdA heeft in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling van 29 april jl. meer duidelijkheid gevraagd over de afspraken die B&W heeft gemaakt met NUON over de afsluiting van gas-toevoer naar woningen die worden gesloopt (bij herstructurering). Op recente beantwoording van eerdere vragen hierover meldde CDA-wethouder Jur Visser (Civiel) dat na verlening van een sloopvergunning voor een hele wijk de woningen in de regel in korte tijd leegkomen. Daarna wordt afgesloten binnen een paar dagen tot een week, bij ca 10 woningen naast elkaar. Jan Nieuwenburg, raadslid PvdA-Haarlem: "Deze afspraken zijn voor de PvdA-fractie veel te vaag en niet veilig. Wij willen dat er volstrekte duidelijkheid bestaat over het tijdstip van afsluiting van de gastoevoer per woning en per straat en dat dit zwart op wit bekend is bij NUON en de gemeente. Het is nu onduidelijk wie verantwoordelijk is als bij herstructurering werkzaamheden mogelijke gasontploffingen plaatsvinden, met alle gevolgen van dien." Wethouder Visser heeft erkend dat de afspraken wat hem betreft niet helder genoeg zijn en gaat met energieleverancier NUON rond de tafel. Aanleiding voor het maken van betere afspraken was een gasontploffing en brand bij herstructuring in de Thorbeckebuurt begin dit jaar. Toen reed een shofel van een aannemingsbedrijf op een gasleiding waarvan vermoed werd dat deze niet aangesloten was op het gasnet. Het incident leidde tot brand en grote onrust bij bewoners in (wissel)woningen niet ver van het incident. (Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

Column Stan Kaatee: 'Kommer en kwel?'

Als je de ingezonden brieven in het Haarlems Dagblad leest (mijn favoriete onderdeel) dan bekruipt mij soms een gevoel dat het wel allemaal erg gemakkelijk prijs schieten is op de gemeente. Zaterdag 1 mei schrijft een lezer dat het allemaal niet goed gaat met de gemeente: de tering moet naar de nering gezet worden. "Prestigeprojecten als een nieuw stadion en een nieuw stadhuis moeten van tafel." Dat de tering naar de nering gezet moet worden is duidelijk (zie elders in de nieuwsbrief). Het zijn echter wel de verkeerde voorbeelden. Het stadion kost de gemeente geen cent: het wordt gebouwd door IMCA, gehuurd door FC Haarlem en de gemeente verkoopt alleen de grond. Het levert dus geld op voor de gemeente. Het nieuwe stadskantoor aan de Schipholweg gaat flink geld opleveren, omdat de gemeente voor het eerst niet op vijf verschillende dure locaties zit, maar met elkaar in één nieuw gebouw geplaatst wordt. Brengt gekapitaliseerd vele miljoenen op. Daar komt nog bij dat de gemeenteraad denkt dat er een stuk beter samengewerkt wordt als iedereen bij elkaar in het gebouw staat. Tel uit je winst. Wat ik echt een probleem vind, is dat de gemeente Haarlem blijkbaar door haar handelen in de afgelopen jaren zo'n slechte naam heeft opgebouwd bij haar inwoners, dat het nooit goed is of het deugt niet. Ik geef zonder meer toe dat de gemeente veel fouten maakt in haar grote ontwikkelingsprojecten (o.a. Appelaar). De gemeenteraad heeft ook meermalen uitgesproken dat het ambitieniveau van de gemeente op dit terrein - qua budget en inzet van ambtenaren - te hoog is. De komende bezuinigingsronde is een goede gelegenheid dit recht te zetten. Desalniettemin is niet alles van de gemeente kommer en kwel. Er wordt voldoende nagedacht en er gaat ook een hoop goed. Het wantrouwen van de Haarlemmers is niet terecht. Zoals blijkt: zowel voor het nieuwe stadhuis als het stadion ligt gewoon een goed verhaal.

Tot slot wil ik heel graag van de gelegenheid gebruik maken om Erik de Vlieger (directeur IMCA vastgoed) te feliciteren met het verkrijgen van de Haarlem-promotiespeld 2004. Een terechte keus van de jury. Het is mooi dat ook mensen die wel eens tegenover de gemeente staan, maar toch goed werk doen voor de stad, eens in het zonnetje gezet worden. Jaap Pop (koninklijke onderscheiding) en Wout Kroon (erepenning van de stad Haarlem) eveneens van harte gefeliciteerd namens onze partij.

(Stan Kaatee, stan.kaatee@xs4all.nl, fractievoorzitter PvdA-Haarlem)

Uit de afdeling

Werkbezoek Spaarnezicht op 13 mei a.s.

Donderdag 13 mei gaat een kleine delegatie van de PvdA op werkbezoek naar Spaarnezicht. Spaarnezicht is een instelling voor opvang voor jongeren in de leeftijd van ongeveer 16 tot 25 jaar. Jongeren kunnen verblijven in de instelling tot dat zij een andere verblijfplaats hebben (overbrugging). De instelling draagt zorg voor de aanvullende voorzieningen- praktisch gericht -, die noodzakelijk zijn om de jongeren weer zo snel mogelijk op eigen benen te laten staan. Indien Spaarnezicht niet zou bestaan, zouden we in Haarlem zeker 30 jongeren hebben die op straat zwerven. Jongeren die nu in Spaarnezicht verblijven. De jongeren zijn veelal ongeschoold en bevinden zich onder aan de maatschappelijke ladder. Een instelling als Spaarnezicht valt onder de categorie maatschappelijke opvang. Met de huidige recessie wordt er op vele gebieden bezuinigd. De opvang voor zwerfjongeren is echter een laatste strohalm voor de jongeren die zwervende raken en veelal de grip op hun leven (dreigen te) verliezen. Derhalve verdient een instelling als Spaarnezicht aandacht. Tijdens het werkbezoek zal er een presentatie worden gegeven door teamleider Elisabeth Langeler over onder andere de dagelijkse praktijk van de instelling. Namens de instelling zullen ook aanwezig zijn de directeur en een bestuurslid van Spaarnezicht. Namens de PvdA zal o.a. Maarten Divendal, wethouder, aanwezig zijn. Namens de Jonge Socialisten zal Jeroen Fritz, voorzitter JS Haarlem, aanwezig zijn. Het werkbezoek vangt aan om 16.30 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Lisette Raaphorst (l.raaphorst@chello.nl) om mee te gaan.

Europa . Dichter bij dan u Denkt! Kom langs op 18 mei a.s.

Op 10 juni 2004 kiest Nederland, samen met alle andere burgers van Europa, een nieuw Europees Parlement. Vanaf 1 mei bestaat de Unie uit maar liefst 25 landen die allemaal hun vertegenwoordigers in het Europarlement hebben. Europa en de Europese politiek lijkt voor veel mensen 'ver van hun bed'. Maar Europa is dichter bij dan u denkt. In de eerste plaats omdat veel Europese onderwerpen en regelgeving van invloed zijn op uw leef-, woon- en werkomgeving. Daarnaast zitten Europarlementariërs mede namens u in het Europarlement. Haarlem mag zich zelfs verheugen met een 'eigen' kandidaat: de Haarlemse Dorette Corbey, vierde op de lijst van de PvdA.

Centraal op deze avond staat de vraag "Wat betekent Europa eigenlijk voor u als burger?" Dorette zal ingaan op de betekenis van Europa voor Haarlem en op haar werk als Europarlementariër. Daarbij komen ook een aantal actuele onderwerpen aan de orde zoals terrorismebestrijding, de 10 nieuwe landen en de Europees werkgelegenheidspolitiek. Daarna is het woord aan u. Wat vindt u van Europa? En welke brandende vragen of suggesties wilt u nu wel eens kwijt? Europa is dichterbij dan u denkt. Ga in gesprek met Dorette Corbey, Haarlemse kandidaat voor het Europarlement, op dinsdag 18 mei vanaf 20.00 uur in De Ripper. (Annemiek Nelis, a.p.nelis@uva.nl, bestuurslid PvdA-Haarlem)

Dag van de Arbeid in Haarlem, een terugblik

Het organiseren van en deelnemen aan de landelijke 1 mei viering was als het stappen in een achtbaan die ik pas net heb verlaten. Wat nu ruim tien maanden geleden begon als een leuk idee tijdens het afwassen brachten tientallen vrijwilligers van de Jonge Socialisten en de Partij van de Arbeid afgelopen zaterdag 1 mei in de praktijk. Toen 's nachts om 03.30 uur de lichten aan gingen, kwam er een einde aan een dag vol hoogtepunten die al om 10.00 uur 's ochtends begon.

Veel Haarlemmers hebben wel even gek staan kijken toen ze een groepje in rode jassen gehulde en met rode rozen bepakte mensen met zeepkisten door de stad zagen lopen. Verbazing alom bij het winkelend publiek als vanaf de zeepkisten het publiek wordt toegesproken en wordt gevraagd om hun mening. Slechts een enkeling gaat werkelijk in gesprek met één van de Tweede-Kamerleden (Niesco Dubbelboer, John Leerdam of Anja Timmer) of gemeenteraadsleden (Stan Kaatee). Naar mijn idee is het spreken vanaf de rode zeepkisten voor herhaling vatbaar. Haarlemmers moeten er alleen even aan wennen, maar dat het een ludieke en originele manier is om de campagne de komende tijd te voeren kan niemand ontkennen. Ook het afnemen van straatinterviews, zogenaamde 'detectives', is hier een voorbeeld van. In tweetallen gingen PvdA-ers en JS-ers de Grote Houtstraat door om mensen te bevragen rondom een drietal verschillende onderwerpen: de Europese Grondwet, de uitbreiding van de Europese Unie en de aankomende Europese verkiezingen. Delen van deze interviews werden op film vastgelegd en tijdens de arena-bijeenkomst in de Lichtfabriek gebruikt in een gesprek met Max van den Berg.

In de middag vroegen Jonge Socialisten, in samenwerking met de Schone Kleren Kampagne, aandacht voor de arbeidsomstandigheden waarin mensen in het verre oosten sportkleding vervaardigen. Voor meer informatie kijk je op www.fairolympics.nl, deze campagne richt zich voornamelijk op het merk 'Asics', kledingsponsor van het Nederlands Olympisch team. Aan het einde van de middag bracht een bonte verzameling mensen een werkbezoek aan de Moskee aan de Koningsteinstraat of luchthaven Schiphol. Ook was er een debat bij de sociëteit van studentenvereniging Novitas. Tijdens elk van deze drie activiteiten waren (kandidaat) Europarlementariërs, Tweede Kamerleden, Statenleden en Gemeenteraadsleden te gast. Een unieke gelegenheid om de besproken problemen vanuit alle lagen van de volksvertegenwoordiging te bezien.

Aan het begin van de avond komen we aan in de Lichtfabriek, die dan na een druk en gezellig dagprogramma al wemelt van de mensen. Eerder die dag heeft de traditionele 1 mei-viering (inclusief Internationale, jawel!) en een debat over de uitbreiding van de Europese Unie hier al plaatsgevonden. Ook kan het niemand ontgaan zijn dat Wouter Bos en Ruud Koole het concept-beginselprogramma van de PvdA hebben aangeboden aan onze eigen Hannah-Martha van der Stel. De arena-bijeenkomst begint met een toespraak van Wouter. Hij gaat voornamelijk in op de gepresenteerde beginselen. De beelden van de 'detectives' worden op en groot scherm bekeken en van commentaar voorzien door Max van den Berg en steeds een wisselend drietal mensen uit het publiek. Na een hilarisch intermezzo van cabaretier Wilko Turpijn was het de beurt aan het inmiddels beruchte PvdA Ideals, waarin drie Jonge Socialisten de zaal proberen te overtuigen op donderdag 10 juni aanstaande te gaan stemmen en misschien wel op de PvdA. Een jury onder leiding van Wouter Bos beoordeelde de optredens en na het raadplegen van het publiek werd Caroline Wagner uit Almere als winnaar gekozen. Zij gaat door naar de grote Ideals finale van woensdag 9 juni in Amsterdam.

Na de arena-bijeenkomst kon het feest beginnen, terwijl een kleine groep mensen Boris Idols zag winnen, dansten anderen in de grote zaal. Om 00.30 uur begon dj 100%ISIS te draaien, wat een waardige afsluiting vormde voor deze veelbesproken dag die mij in ieder geval lang bij zal blijven, want wat is het een ervaring om hierbij zo dicht betrokken te zijn. Ook vanaf deze plaats wil ik al die mensen die hebben bijgedragen aan de organisatie en totstandkoming van deze dag en/of op de dag zelf hebben geholpen hartelijk danken. Het was mij een waar genoegen. (Remy Wilshaus, remywilshaus@planet.nl, Haarlemmer en lid van het Landelijk bestuur van de Jonge Socialisten in de PvdA)

Meer informatie en foto van 1 mei 2004 in Haarlem

. Fotoverslag 1 mei: http://www.js.nl/~jsnlhaarlem/meer.php?mr=040415
. Artikel 'Wat vindt Haarlem van Europa?': http://pvda.nl/renderer.do/menuId/37298/sf/37298/returnPage/37298/itemId/36223/realItemId/36223/pageId/45641/instanceId/37907/
. Arena-bijeenkomst 1 mei met Wouter Bos en Max van den Berg: http://pvda.nl/renderer.do/menuId/37298/sf/37298/returnPage/37298/itemId/36018/realItemId/36018/pageId/45641/instanceId/37907/
. Dag van de Arbeid, Dag van Europa, Dag van de Beginselen: http://pvda.nl/renderer.do/menuId/37298/sf/37298/returnPage/37298/itemId/35946/realItemId/35946/pageId/45641/instanceId/37907/
. Bos en Koole presenteren nieuw beginselmanifest: http://pvda.nl/renderer.do/menuId/37298/sf/37298/returnPage/37298/itemId/35871/realItemId/35871/pageId/45641/instanceId/37907/ (Arjen Overbeek, overbeek@pvda.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.arjenoverbeek.nl)

In het digitale nieuws (Haarlemse PvdA-ers in het nieuws)

Jan Nieuwenburg, raadslid PvdA-Haarlem: 'PvdA wil de achterdeur reguleren', Kabelkrant Haarlem 105, 24 april 2004, http://www.haarlem105.nl/nwshlem.htm#117763

Oktay Özcan, raadslid PvdA-Haarlem, over 'De nieuwe flinkheid van PvdA-man Wouter Bos', Haarlems Dagblad, 3 mei 2004, http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-6456--1971203-1488--,00.html

==========

Op de agenda

(kijk ook op http://www.haarlem.pvda.nl/pvdahaarlem/agenda.html)

13 mei vanaf 16.30 uur - PvdA-werkbezoek aan Spaarnezicht 18 mei 20.00 uur - In gesprek met Dorette Corbey, Haarlems Europarlementariër in De Ripper
5 juni 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Marijke Lodeweegs, statenlid Bert Bruijn en Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 3 juli 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Marjan Zoon op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 4 september 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Arjen Overbeek, statenlid Bert Bruijn en Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis

vrijdag 21 mei 2004 - volgende editie

==========

Emailadressen:
Leden van de fractie en het afdelingsbestuur: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/adressen.html PvdA-gemeenteraadsfractie Haarlem: helgakoper@schurer.nl PvdA-afdeling Haarlem: jorunnleemeijer@hotmail.com PvdA landelijk partijbureau: pvda@pvda.nl

Websites:
Nieuwsbrieven PvdA-fractie: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html PvdA-Haarlem: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem.html Jonge Socialisten, afdeling Haarlem: http://www.js.nl/jshaarlem PvdA Noord-Holland: http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl PvdA landelijk: http://www.pvda.nl

De verkiezingsprogramma's van de PvdA:
Haarlem: Betrouwbaar, eerlijk en sociaal; Keuzes voor Haarlem (2002-2006): http://red.pvda.nl/~haarlem/download/verkiezingsprogrammahaarlem02.doc Noord-Holland: Samen sociaal, samen sterker (2003-2007): http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl/staten2003/programma/inhoud.htm Verkiezingsprogramma 2002-2006 en verkiezingsmanifest 2003-2007: http://pvda.nl/renderer.do/returnPage/37298/itemId/11491/menuId/37298/pageId/37213/sf/37298/instanceId/37412/ Europee Verkiezingsmanifest:
http://pvda.nl/r/download.do/id/100008595/cd/true/

==========
Over de Nieuwsbrief

De PvdA-Nieuwsbrief verschijnt eenmaal per twee weken, in principe op een vrijdag. De Nieuwsbrief bevat de laatste aanvullingen van de Internetpagina's van de PvdA-Haarlem en de PvdA-gemeenteraadsfractie. Deze nieuwsbrief kunt u nalezen op de PvdA-Haarlem-website: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html Berichten en oproepen voor de Nieuwsbrief kunnen tot donderdag voor 17.00 uur worden aangeboden via: helgakoper@schurer.nl De datum van de volgende Nieuwsbrief staat onder het kopje 'Op de agenda'. ==========

Copyright © 06-05-2004 Partij van de Arbeid - Fractie Haarlem

****************




---- --