De Balie

Donderdag 6 mei, 2004

************************

*De Balie: EUROPE SQUARE*

************************
Plaza Mayor, Grote Markt, Ploshtad of Trg. Geen publieke ruimte wordt zo intensief gebruikt als het plein. Er wordt gedemonstreerd, feest gevierd, geflirt. De Balie verandert op 6 mei in een plein: Europe Square. Een plein voor denkers en doeners, journalisten, diplomaten, fotografen, toeristen en kunstenaars met geregisseerde en spontane ontmoetingen, film, muziek, lekker eten en drinken en optredens. Een ontmoetingsplek voor Europeanen. Er staat wel iets op het spel. De Europese Unie bestaat sinds vijf dagen uit 25 lidstaten. De volgende uitbreiding staat al voor de deur. Hoe ziet de toekomst van de steeds verder uitdijende Europese gemeenschap eruit? Programma-overzicht:
19.15 Opnening met live muziek!

**********

*DEBATTEN* 19.45 uur -22.30 uur

**********
Debat 1: Het verlangen naar Europa
Europa stond altijd voor vrijheid, veiligheid, democratie en solidariteit tussen arme en rijke landen. Strookt dit beeld nog met de werkelijkheid? Wat zouden de doelstellingen zijn als de EU nu opgericht wordt en waar liggen haar beleidsgrenzen? Met: Luuk van Middelaar (werkte twee jaar in Brussel voor het kabinet van Commissaris Bolkestein) Hakan Altinay (directeur van het Open Society Institute in Istanbul) Michal Olszewski (redacteur van de Gazeta Wyborcza en schrijver van de roman Towards Amsterdam) en Valeriu Nicolae (directeur van het European Roma Information Office in Brussel) Debat 2: Het imago van Europa.
Waarom staat het "merk" Europa vooral voor saai of is dat een achterhaald beeld? Met: Nel van Dijk (directeur Instituut voor Publiek en Politiek en voormalig Europarlementariër), Mark Kranenburg (correspondent voor NRC in Brussel) en Jaap Spreeuwenberg (directeur Coolpolitics). Jeannette Mak presenteert de media-analyse die de vakgroep politicologie van de UVA deed naar de berichtgeving in Nederlandse kranten over Europa. Gespreksleider Chris Kijne (VPRO - radio)


******************************

*HET TERRAS VAN EUROPE SQUARE* 19.30 uur - 1.00 uur
******************************
De Salon van De Balie is de plek om elkaar te treffen. Coolpolitics houdt er backstage talks met de deelnemers van de debatten, met studenten uit heel Europa, met Aneta Lesnikovska van D Nerve LAb met John Treffer en Marieke van der Sloot over hun film I'm a European en met fotografe Nicole Segers en schrijfster Irene van der Linden over hun reis langs de Oostgrens van de Europese Unie. Studenten van de Hallo academie voor toegepaste creativiteit presenteren campagnes voor Europa.
**************

*BREAK DANCE *

**************
De Bio breakdance crew NASA uit Koszalin in Polen won al veel internationale prijzen en trad zelfs voor de paus op. Onnavolgbaar.
*************************

*DANSEN OP EUROPE SQUARE* 22.30 uur - 1.00 uur
*************************
Met Salon USSR (United Systems of Sentimental Realities) met DJ Goldfinger (Eurohits uit alle Europese hoofdsteden) en VJ Akla (Europa in beeld) en verder straatmuzikanten uit Bulgarije, een jongleur uit Letland, een punkbandje uit Slowakije en ijsverkopers. Pas op voor zakkenrollers!

****************
ETEN EN DRINKEN

****************
Zurek à la Mazowsze, pierogi, kremówka de Poolse keuken neemt Restaurant De Balie over.
**************
MEDIA R.O.O.M.

**************
Resource Of Open Minds
Besloten bijeenkomst voor journalisten, redacteuren en correspondenten over de rol van de media in het nieuwe, uitgebreide Europa. Europese Culturele Stichting i.s.m. Trouw Gottfried Wagner, directeur ECF, presenteert de uitkomst van deze bijeenkomst na afloop in de Grote Zaal van De Balie.
---
DAGBOEK VAN EEN EUROPEAAN IN AMSTERDAM

---
In het boek "Towards Amsterdam" herinnert de Poolse schrijver en journalist Michal Olszewski hoe Amsterdam voor hem en zijn vrienden stond voor alles waarvan zij alleen maar konden dromen. De Balie nodigde hem uit om Amsterdam te leren kennen. Van 1 tot 6 mei houdt hij op de www.debalie.nl dagelijks bij hoe Amsterdam hem in werkelijkheid bevalt.
********************************************
DE EERSTE BURGER VAN EUROPA

*********************************************
Laat uzelf vereeuwigen door Maarten Blaauw in de studio van Dr. Pep en kom erachter dat uw mening over Europa er toe doet.
*******************************
JONGERENONDERZOEK

***************** *************
Coolpolitics onderzoekt met het I love politics survey de mentaliteit van meer dan duizend jongeren in Belgrado, Warschau, Berlijn en Amsterdam.
**********
EXPOSITIE

**********
Fotografe Nicole Segers.
Het einde van Europa, ontmoetingen langs de nieuwe Oostgrens - t/m eind mei
****************************

*VOORPROGRAMMA'S*

*****************************
Za 24 / 04
Za 1 / 05
Zo 2 / 05
Europe Square XXL
Aneta Lesnikovska van D Nerve LAb vroeg tien Europese Kunstenaars wat de uitbreiding van de EU voor hen betekent. De kunstenaars hebben hun gedachten verwoord in een korte film. Op 24 april en 1 mei worden de films 's avonds geprojecteerd op de gevel van De Balie, de Beurs van Berlage, De Rode Hoed, Paradiso en Imagine IC. Op 2 mei vanaf 21.00 uur presenteren de kunstenaars hun werk in De Balie. Zo 2 mei / 20.00 uur
Europa is een vrouw
BLVD- Hoofdredacteur Margriet van der Linden nodigt een groot aantal jonge vrouwen uit om aan te geven wat zij van Europa verwachten en wat zij voor Europa zouden willen doen. Aan het eind van de avond ligt er een manifest, een handreiking hoe Europa (weer) een vrouwelijk project kan worden.