Socialistische Partij

Apothekers: Beknotten op zelfzorgmiddelen werkt averechts


06-05-2004 * Uit onderzoek van de SP onder zeventig apothekers blijkt dat de beperking van de vergoeding voor zelfzorgmiddelen niet leidt tot de gewenste besparing, maar wel tot ongewenste gezondheidseffecten. Het resultaat is minder zorg voor meer geld. De SP wil daarom dat de maatregel wordt ingetrokken.

Alle apothekers geven in het onderzoek aan dat er andere (duurdere) geneesmiddelen worden voorgeschreven, omdat die wel vergoed worden. Driekwart van hen stelt dat dit regelmatig gebeurt. Meestal gaat het hierbij om `zwaardere' middelen, met meer bijwerkingen en risico's. Eén apotheker meldt een voorbeeld van een patiënt die na het slikken van een ander middel in het ziekenhuis terechtkwam. Veel patiënten worden door de maatregel flink op kosten gejaagd, oplopend van honderden euro's. Voor een enkeling betreft de kostenstijging duizend euro per jaar. Ook blijkt dat patiënten afzien van gebruik van middelen omdat ze het niet kunnen betalen, wat in veel gevallen ongewenste gezondheidseffecten heeft.

SP-Kamerlid Agnes Kant: "De term zelfzorgmiddelen is misleidend omdat het suggereert dat mensen er zelf voor kiezen. Maar het gaat vaak om noodzakelijke geneesmiddelen die artsen voorschrijven, zoals laxeermiddelen omdat je stoelgang nu eenmaal slecht wordt als je in een rolstoel zit. Daarnaast gaat het ook om middelen die nodig zijn om vervelende complicaties van andere geneesmiddelen tegen te gaan, zoals laxeermiddelen bij het gebruik van morfine bij terminale patiënten. Het gaat dus niet om zelfzorg, maar om noodzaak."

Volgens de apothekers is dat een belangrijke reden waarom de maatregel niet zal leiden tot de gewenste bezuiniging van 60 miljoen euro. Omdat het om noodzakelijke middelen gaat, en omdat het voor veel patiënten anders onbetaalbaar wordt, schrijven artsen andere, duurdere middelen voor die wel vergoed worden.

Download het rapport Minder zorg voor meer geld (PDF, 237 KB)

Zie het origineel