Nederlandse Vereniging van journalisten

NVJ-brief aan ANP voor 2e cao-overleg

6 mei 2004 BRIEF NVJ aan ANP

Geachte heer Tesselaar,

Naar aanleiding van ons tweede CAO-overleg op dinsdag 11 mei a.s. willen wij ons graag vooraf over een aantal CAO-voorstellen uitspreken.

Het moet voor u duidelijk zijn dat verslechteringen in de ANP-CAO voor ons onbespreekbaar zijn. Wij hebben immers in onze voorstellen reeds een structurele achteruitgang in besteedbaar inkomen ingecalculeerd, een structurele loonsverhoging is in 2004 niet mogelijk, terwijl de inflatiecijfers zich rond de 2% begeven.

Graag vernemen wij van u voor aanvang van het tweede CAO-overleg of u met dit vertrekpunt kunt instemmen.

Voor de duidelijkheid zetten wij de voorstellen onder elkaar:


1. Looptijd: Een CAO met een looptijd van 1 jaar (1/01 2004 t/m 31/12 2004)


2. Loon: De door ons gevraagde incidentele uitkering ter hoogte van
1,5% dient in het lopende jaar uitgekeerd te worden. Differentiatie per afdeling is voor ons niet bespreekbaar.


3. Compensatie pensioen Dat de invoering van een middelloonregeling per 1/1/2004 voor de journalisten bij het ANP die nog in de schalen zitten negatieve gevolgen heeft, wordt bevestigd door PNO. Wij volharden dan ook in onze eis voor een extra periodieke stap in 2004 van 1% bij goed functioneren.


4. Compensatie ziektekosten: Voor ziekenfondsverzekerden en particulier verzekerden dient via een andere verdeling van werkgevers- en werknemersdeel tegemoet worden gekomen aan de gestegen kosten van de pakketten. De nu gebruikelijke 50/50 verdeling kan worden verschoven naar 60/40.


5. Onkostenvergoedingen: Wij hebben notie genomen van uw opmerking dat alle beroeps gerelateerde onkosten door het ANP ruimhartig worden vergoed en dat het ANP niet van plan is hier verandering in te brengen. Toch zouden we -als garantie voor de toekomst - een algemene zinsnede van deze strekking in de CAO opgenomen willen zien.


6. Sabbatical verlof/ verlofspaarregeling: De toegezegde verlofspaarregeling, inclusief een voorziening sabbatical verlof dient te worden ingevoerd. Het betreft hier een toezegging uit de CAO 2003.


7. Ontwikkelingsverlof: Wij stellen voor om binnen de CAO een mogelijkheid te creëren waardoor ervaren ANP-medewerkers gedurende een kortlopende periode in de gelegenheid worden gesteld hun ervaringen en kennis te delen met collega's in ontwikkelingslanden. Uitvoering en financiering van de hiermee gemoeide kosten kan via SCO (Stichting Communicatie Ontwikkelingssamenwerking). ANP zorgt voor doorbetaling loonkosten en zonodig vervanging op redactie


8. Loongebouw: Omdat de discussie over een nieuw loongebouw in de dagblad-CAO nog in volle gang is, stellen wij voor om vooralsnog geen wijzigingen in het loongebouw ANP door te voeren. Wel kan reeds worden opgemerkt dat de resultaten van een HAY-onderzoek in de tijdschriftensector het door ons vorig jaar geschetste beeld bevestigt dat het bij ANP bestaande loongebouw marktconform is en dat er geen aanleiding is voor een bijstelling in negatieve zin. De gemiddelde periodiek begeeft zich rond de 2,5% van het hoogst behaalbare bedrag in de schaal, qua aanvangsbedragen zit het ANP beduidend lager (ruim 200 euro lager) in vergelijking met de opiniebladen en iets lager zit (50 euro lager) in vergelijking met de publieksbladen. De eindbedragen ontlopen elkaar niet veel, ervan uitgaande dat klasse 1 van ANP vergeleken kan worden met ervaren redacteuren en de klasse 1-extra met senior-redacteuren. Niet onvermeld kan hierbij blijven dat bij de invoering van het nieuwe loongebouw in de tijdschriften-CAO in 2004 tevens een generieke loonsverhoging van 3% zal worden toegekend. Omdat de afspraken bij het CAO-overleg tijdschriften nog niet zijn vastgelegd, kunnen wij op 11 mei a.s. slechts inzage geven in de tussenrapportages van HAY.


9. Evaluatie inconveniëntieregeling: We kwamen overeen dat eind 2004 een evaluatie van het eerste volledige toepassingsjaar van de nieuwe regeling zal plaatshebben.


10. Verdeling pensioenlasten TOP-regeling: Alleen onder de voorwaarde dat alle overige door ons hierboven geformuleerde CAO-eisen bespreekbaar zijn, kunnen wij u tegemoet komen in een regeling aangaande de verdeling van pensioenlasten inzake de TOP-regeling. Die tegemoetkoming zou vorm kunnen krijgen onder de navolgende voorwaarden:

- Werknemers boven de 45 jaar zullen stapsgewijs gaan bijdragen in de TOP-premie tot maximaal 1/3 deel van de totale premielast. In de komende 5 jaar mag het ANP maximaal één procent per jaar bij de werknemers boven de 45 jaar in rekening brengen indien en voorzover de structurele bij CAO afgesloten loonsverhoging uitstijgt boven het prijsindexcijfer CBS over het hieraan voorafgaande jaar. Met andere woorden: koopkracht dient in ieder geval gegarandeerd te worden, daarboven kan maximaal 1 procent per jaar in rekening worden gebracht, tot het maximum van 1/3 van de toppremie is bereikt.
- Werknemers boven de 45 jaar kunnen er bij bovenvermelde regeling voor kiezen om in plaats van loon een evenredig deel van hun ouderendagen in te ruilen als bijdrage in de TOP-premie.
- De loonsom, die door deze werknemersbijdrage wordt bespaard zal worden gebruikt voor een structurele verhoging van de vaste eindejaarsuitkering.

- Uittreden op 60 jaar zal plaatshebben op basis van vrijwilligheid. Alleen disfunctioneren kan aanleiding zijn voor gedwongen ontslag op 60 jaar.

Met vriendelijke groet,
namens de onderhandelingsdelegatie,

Henk Kool, vz. onderhandelingsdelegatie Thomas Bruning, secretaris NVJ