Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie, Dirk VAN MECHELEN, heeft de Vlaamse regering haar goedkeuring gegeven aan de Vlaamse cofinanciering van het meerjarenprogramma voor Nederlandstalige taal- en spraaktechnologie. Dit jaar wordt al 760.000 euro uitgetrokken voor dit programma.

Naarmate informatie- en communicatietechnologie (ICT) meer en meer deel uitmaakt van het leven van de burger, wordt het steeds belangrijker om in de communicatie met de informatieomgeving de moedertaal te kunnen hanteren. Enkel op die manier worden taalbarrières opgeheven en kan worden gestreefd naar een volwaardige participatie van alle burgers in de meertalige informatiemaatschappij. Elke taal die haar positie in de maatschappij wil handhaven of versterken moet gelijke tred kunnen houden met de ontwikkelingen op het vlak van taal- en spraaktechnologie.

Taal- en spraaktechnologie maakt de communicatie tussen mens en machine met behulp van natuurlijke taal mogelijk. Taaltechnologie verwijst daarbij naar de ontwikkeling van computersystemen die in staat zijn om op intelligente wijze de natuurlijke taal te begrijpen, te verwerken en te reproduceren. Bij spraaktechnologie gaat het om het herkennen en produceren van gesproken taal door machines.

Taal- en spraaktechnologische toepassingen zijn enkel mogelijk indien de vereiste digitale taalinfrastructuur voorhanden is en voldoende kwaliteit biedt. De digitale taalinfrastructuur is het geheel van
basistaalvoorzieningen (BATAVO), in feite de 'grondstoffen', die nodig zijn om taal- en spraaktechnologische toepassingen te kunnen ontwikkelen. Het gaat daarbij zowel om digitale gegevensbanken als om software en trainingsmateriaal voor de verschillende soorten verrijking van het desbetreffende taalmateriaal. In de kleinere taalgebieden is het de taak van de overheid om ervoor zorgen dat de benodigde digitale taalinfrastructuur beschikbaar is.

Vlaanderen en Nederland moeten op dit vlak de krachten bundelen zodat het Nederlandse taalgebied een volwaardige speler kan blijven in de meertalige Europese en wereldwijde informatiemaatschappij. Met het project 'Corpus Gesproken Nederlands', waarbij een digitale databank is ontwikkeld van het hedendaagse Standaardnederlands, en de oprichting van een Vlaams/Nederlands platform voor de ondersteuning en stimulering van het Nederlands in taal- en spraaktechnologie, hebben Vlaanderen en Nederland alvast aan aantal belangrijke stappen in de juiste richting gezet.

Met de uitwerking van het meerjarenprogramma rond taal- en spraaktechnologie wordt de bilaterale samenwerking nu nog verder versterkt. Met dit programma kan de overheid in Vlaanderen en Nederland de nodige (financiële) impulsen aanreiken voor de realisatie van de vereiste Nederlandstalige digitale taalinfrastructuur. Een gezamenlijke aanpak kan de slagkracht om de belangen van het Nederlandse taalgebied in een meertalig Europa te behartigen alleen maar verhogen.

De Vlaamse overheid voorziet in een derde van de totale financiering van het nieuwe meerjarenprogramma. Aan Nederlandse kant staan het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek gezamenlijk in voor de overige twee derde van de middelen. Het programma wordt gecoördineerd en financieel beheerd door de Nederlandse Taalunie.

"Dit is de eerste concrete vrucht uit de intentieverklaring die ik vorige maand op 7 april met mijn Nederlandse collega Brinkhorst afsloot". Minister Van Mechelen vindt dat het intensifiëren van de samenwerking met Nederland inzake onderzoek en ontwikkeling een correcte strategische keuze was om in onze regio meer welvaart te creëren.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---