Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Wetenschappen en Technologische Innovatie, Dirk VAN MECHELEN, keurde de Vlaamse regering vandaag het "Actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie 2004" goed. Hier wordt een budget van meer dan 8 miljoen euro voor uitgetrokken.

Het actieplan bevat een brede waaier van sensibiliseringsacties die zowel het maatschappelijk draagvlak voor wetenschappen en technologische innovatie versterken als jongeren aanmoedigen een studierichting of beroep in deze domeinen te kiezen.

Met het Actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie 2004 geeft de Vlaamse overheid eens te meer een belangrijke impuls aan de bekendmaking en de popularisering van het wetenschaps- en technologiebeleid in Vlaanderen. Dit actieplan wil de belangstelling voor wetenschappen en technologische innovatie bij het grote publiek stimuleren en een klimaat scheppen waarin wetenschappelijke creativiteit en innovatief ondernemersschap zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Uiteraard blijven reeds bestaande succesvolle initiatieven deel uitmaken van het actieplan 2004: het wetenschappelijke doecentrum Technopolis vernieuwt zijn aanbod aan educatieve, interactieve opstellingen en tentoonstellingen regelmatig, het interactief watercentrum Hidrodoe zal uitgebreid worden met "de watermaker" een interactief, multimediaal project rond waterwinning. De Olympiades, de wetenschappelijke wedstrijden voor jongeren vormen een uitdaging voor steeds nieuwe generaties scholieren, het netwerk TOBO (Technologische Opvoeding in het Basisonderwijs) en het netwerk TOSO bereiken meer en meer leerkrachten in heel Vlaanderen.

De tweejaarlijkse Wetenschapsweek, waarin jongeren een week lang kunnen deelnemen aan het wetenschappelijk werk van onderzoekers aan universiteiten, hogescholen of onderzoeksinstellingen is dit jaar aan haar zesde editie toe. Deze wetenschapsweek zal geopend worden met een driedaags Wetenschapsfeest in de grenslandhallen in Hasselt op 22, 23 en 24 oktober. Het actieplan 2004 voorzag eerder dit jaar al, en dit voor de tweede keer, de "Dag van de Technologie", waarop de hele Vlaamse bevolking uitgenodigd werd bij onze Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen die toonaangevend zijn op het vlak van hoogstaande technologische innovatie.

Nieuw in het actieplan 2004 is de verdere uitbouw van het Netwerk WIN, een netwerk van actoren actief op het vlak van popularisering van wetenschap, techniek en technologische innovatie. "Dit netwerk zal toelaten om de expertise en de informatie die er in heel Vlaanderen bestaat te kanaliseren en de toekomstige sensibiliseringsacties beter op elkaar af te stemmen" aldus minister Van Mechelen.

Meer over het actieplan wetenschapsinformatie en innovatie 2004 of over de afzonderlijke acties vindt u op de website:www.innovatie.vlaanderen/knap

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---