Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS en van de Vlaamse minister Paul VAN GREMBERGEN:

In uitvoering van het kaderdecreet Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) van 18 juli 2003, keurt de Vlaamse regering principieel een besluit goed over de organisatie van de Vlaamse administratie. Meer bepaald komen volgende items in het besluit aan bod: de aanduiding en onderlinge afbakening van de dertien beleidsdomeinen; de vermelding van de beleidsvelden per beleidsdomein; de oprichting van de Vlaamse ministeries en departementen; de indeling van de agentschappen per beleidsdomein; de vermelding van de strategische adviesra(a)d(en) per beleidsdomein; de generieke taakstelling van de departementen; project- werking; de (wijze van) oprichting van de beleidsraden. Het uitvoeringsbesluit gaat voor advies naar de Raad van State.


* * *

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) beslist de Vlaamse regering om de aanstelling van de bijzondere commissarissen voor de reorganisatie van de Vlaamse overheid te beëindigen op 30 september 2004 en de aanstelling van de transitiecoördinatoren te verlengen van 31 mei 2004 tot 30 september 2004. Daarnaast geeft de Vlaamse regering de bijzondere commissarissen de opdracht een stand van zaken op te maken en een actieplan voor de verderzetting en de implementatie van het project op te stellen.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT:

De Vlaamse regering kent aan het Vlaams Overlegplatform voor de Meerwaardeneconomie voor 2004 een subsidie toe van 199.400 euro. Conform het Meerwaardenbesluit kreeg dit overlegplatform volgende taken opgelegd: het verhogen van de representativiteit binnen de ruime sector van de meerwaardeneconomie; het bevorderen van de dialoog met de reguliere economie; het professionaliseren van de sector van de meerwaardeneconomie en de sociale economie.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN:

De Vlaamse regering geeft aan het Koninklijk Atheneum te Brugge de toelating voor de programmatie van de specifieke structuuronderdelen TSO Topsport en ASO Wetenschappen-Topsport in de tweede en de derde graad.


* * *

De Vlaamse regering kent aan Ivo Cappaert, directeur- generaal van de administratie Permanente Vorming, verlof toe dat voorafgaat aan de pensionering, en dit met ingang van 1 juni 2004.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed over een algemene stedenbouwkundige verordening inzake stedenbouwkundige voorschriften voor openluchtrecreatieve verblijven en de inrichting van gebieden voor dergelijke verblijven. Met het oog op een transparante en voor Vlaanderen eenduidige regelgeving wat betreft weekendverblijven, gelegen in daartoe bestemde zones, geeft deze stedenbouwkundige verordening de nodige randvoorwaarden aan. Doel is te komen tot kwalitatief ingerichte zones die hun specifieke recreatieve rol kunnen vervullen en die niet functioneren als permanent woongebied. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening (VLACORO).


* * *

Op 7 juli hechtte de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring aan het opzetten, in cofinanciering met de industrie, van een vijfjarig impulsprogramma voor het onderzoek naar toekomstgerichte staaltechnologie en toepassingen daarvan. Zij keurde tevens het voorstel goed van de nv Staal Vlaanderen om gedurende de komende vijf jaar 30 miljoen euro van haar valorisatieopbrengsten hiervoor aan te wenden. In uitvoering daarvan keurt zij nu de desbetreffende beheersovereenkomst met Staal Vlaanderen goed en geeft zij aan Staal Vlaanderen het mandaat om dit project uit te voeren.


* * *

De Vlaamse regering draagt Greet De Leenheer voor als lid van de raad van bestuur van de Vlaamse
Participatiemaatschappij (VPM). Zij volgt M. Heyvaert op die haar mandaat ter beschikking heeft gesteld.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over een nieuw reglementair kader voor de projectmatige financiering van het toegepaste collectieve onderzoek voor de land- en tuinbouwsector. Over het besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid (VRWB) en IWT-Vlaanderen en vervolgens bij de Raad van State. Het IWT-Vlaanderen krijgt ten slotte de opdracht de oproep 2005 te lanceren volgens de in het besluit opgenomen procedures.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) keurt de Vlaamse regering het besluit principieel goed voor de toewijzing van de personeelsleden van de diensten, instellingen en rechtspersonen die afhangen van de Vlaamse Gemeenschap en/of van het Vlaamse Gewest, aan de departementen en de verzelfstandigde agentschappen. Het besluit stelt vast op welke wijze het personeel wordt verdeeld over de verschillende departementen en agentschappen. Het bepalende criterium voor de verdeling van de personeelsleden binnen de nieuwe structuur is de taakinhoud. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Op 2 april 2004 bekrachtigde de Vlaamse regering een eerste reeks planningsdocumenten 2004 van de leidend ambtenaren. Een aantal planningsdocumenten ontbraken echter nog. Ondertussen werden een deel van deze documenten ingediend. De Vlaamse regering bekrachtigd nu ook deze planningsdocumenten.


* * *

De Vlaamse regering keurt een uitvoeringsbesluit goed bij het Landschapsdecreet. Het besluit behelst de vaststelling van de landschapsatlas en de landschaps- kenmerkenkaart. Deze laten toe om bepaalde maatregelen van landschapszorg gebiedsgericht in te zetten. Zo is het onder meer de bedoeling om voor de beheersovereenkomsten in de relictzones van de traditionele landschappen, zoals beschreven in de landschapsatlas, een financiële bijdrage te verlenen. In dit kader zal een bijlage bij het ministerieel besluit van 18 december 2003 worden uitgewerkt, zodat het supplement van 30% voor de beheersovereenkomsten binnen een relictzone mogelijk wordt.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed in uitvoering van het decreet inzake de organisatie en subsidiëring van een cultureel-erfgoedbeleid voor wat betreft de erfgoedconvenants en de advisering. Dit besluit beoogt de realisatie van een gefaseerde uitvoering van het Erfgoeddecreet. Het uitvoeringsbesluit bevat bepalingen inzake de aanvraag en procedure voor het sluiten van een erfgoedconvenant, het toekennen van werkingssubsidies aan erfgoedconvenants, de evaluatie ervan en de advisering van het cultureel-erfgoedveld. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed voor de uitvoering van het decreet inzake de subsidiëring van kunstorganisaties, kunstenaars, organisaties voor kunsteducatie en organisaties voor sociaal-artistieke werking, internationale initiatieven, publicaties en steunpunten. Dit besluit beoogt de uitvoering van het Kunstendecreet en legt onder meer vast hoe de voorschotten berekend en uitbetaald moeten worden, wat de subsidieaanvraag moet bevatten, hoe de aanvragen worden behandeld en wat de procedures zijn voor aanvragen en het toekennen van subsidies. Het uitvoeringsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel de oprichting goed van het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) 'Agentschap voor Overheidspersoneel' binnen het beleidsdomein Bestuurszaken. Dit kadert binnen het bestuurlijke reorganisatieproject Beter Bestuurlijk Beleid (BBB). Het agentschap integreert de uitvoering van gemeenschappelijke managementondersteunende dienst- verlening ten aanzien van alle beleidsdomeinen op het vlak van: stafplanning van top- en middenkader; prestatiemanagement; competentiemanagement en loopbaan- beleid; personeelstevredenheid en welzijn op het werk; anders werken; personeelsbeheerssysteem; organi- satieontwikkeling; vorming, training en ontwikkeling. Het besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) beslist de Vlaamse regering principieel tot oprichting van het intern verzelfstandigde agentschap (IVA) 'Agentschap voor Facilitair Management' binnen het beleidsdomein Bestuurszaken. Het agentschap heeft als taken het vastgoedbeheer van de Vlaamse overheid waaronder het kopen, verkopen, huren en verhuren van vastgoed, het inrichten van de werkplekken en de keuzes van installaties en materialen. Daarnaast heeft deze IVA ook een aantal gebouwgebonden en niet-gebouwgebonden facilitaire diensten zoals het technisch onderhoud van gebouwen en de aankoop en het beheer van het wagenpark. Het besluit gaat nog voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT:

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed inzake het brevet van bootman. Een bootman assisteert de kapitein en/of loods bij het aan- en afmeren van schepen aan havenaanlegplaatsen. Tot op heden was het statuut van bootman niet geregeld. Omdat bootlieden gespecialiseerde veiligheidstaken uitvoeren, is een erkenning van het beroep via een gereglementeerd brevet nodig. Het huidige besluit maakt het mogelijk een uniforme regeling uit te werken voor alle gedecentraliseerd bestuurde havens en kanalen met betrekking tot de schorsing, de intrekking en de geldigheidsduur van het brevet van bootman. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met de wijzigingen van de koninklijke besluiten van 26 februari 1981 en van 4 augustus 1996. Deze KB's worden gewijzigd met het oog op uitvoering van Europese richtlijnen inzake de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan, landbouw- of bosbouwtrekkers op wielen, hun bestanddelen alsook hun veiligheidsonderdelen en de goedkeuring van twee- of driewielige motorvoertuigen, hun onderdelen en technische eenheden alsook hun veiligheidstoebehoren.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

De Vlaamse regering kent een subsidie van 171.600 euro toe aan de vzw Begeleidingscentrum Regio Brussel voor de verderzetting van een project van intensieve context- begeleiding in het kader van de bijzondere jeugdbijstand. Het gaat om het opzetten van reïntegratieprogramma's voor jongeren geplaatst in een gemeenschapsinstelling, met de bedoeling hun integratiekansen bij hun vertrek uit de gemeenschapsinstelling te verhogen en de kansen op recidivisme te beperken.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot oprichting van een technische commissie voor de brandveiligheid in de kinderdagverblijven, de initiatieven voor buitenschoolse opvang en de mini-crèches (zelfstandige initiatieven met een capaciteit van 8 tot 22 kinderen). Deze technische commissie zal de aanvragen voor afwijkingen op de brandveiligheidsnormen voor alle vermelde sectoren behandelen. Over het besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering opnieuw definitief tot oprichting van de intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's) zonder rechts- persoonlijkheid 'Jongerenwelzijn' en 'Zorg en Gezondheid' binnen het beleidsdomein Welzijn en Volksgezondheid. De oprichting van deze IVA's kadert in het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij de beleidsdomeinen binnen de Vlaamse administratie worden geherstructureerd.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

De Vlaamse regering stelt de leden aan van de raad van bestuur van de nv Waarborgbeheer. Dit is een gespecialiseerde dochtervennootschap van Participatie- maatschappij Vlaanderen (PMV). Zij heeft, in opdracht van de Vlaamse overheid, onder meer als taak het beheer van de dossiers voortvloeiend uit de waarborgregeling vastgelegd in het Waarborgdecreet.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie toe van 700.000 euro aan het Vlaamse Fonds bij de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) als bijdrage voor het werkingsjaar 2004. Daarnaast keurt ze ook het voorstel van de stuurgroep goed om deze subsidie te besteden aan vijf projecten: beroepsopleiding door werkgevers- organisatie in Centraal- en Oost-Europa, armoede- bestrijding door de creatie van werk in Zuid-Afrika, het versoepelen van de arbeidsmarkt door versterking van tewerkstellingsdiensten in China, de bevordering van werk in de havenindustrie in Sint-Petersburg en het ASDC microkrediet. Dit laatste project wil een brug bouwen tussen verenigingen van microfinancieringsinstellingen en de centrale bank van Mozambique.


* * *

De Vlaamse regering keurt het besluit goed tot oprichting en samenstelling van de Vlaamse UNESCO-commissie. De Vlaamse regering benoemt ook de twaalf stemgerechtigde leden van deze commissie. Bij de keuze van de kandidaten werd rekening gehouden met een evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen. De leden worden benoemd voor een periode van zes jaar en hun mandaat is eenmaal hernieuwbaar.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse regering keurt principieel de samenwerkingsovereenkomst met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) goed.

Op voorstel van Vlaams minister Jef TAVERNIER:

Naar aanleiding van het Verdrag van Oslo van 15 februari 1972 ter voorkoming van de verontreiniging van de zee door het storten van afvalstoffen vanop schepen en luchtvaartuigen, werd op 12 juni 1990 een samenwerkingsakkoord gesloten tussen de Belgische Staat en de Vlaamse regering. Dit samenwerkingsakkoord wil de Noordzee beschermen tegen nadelige milieueffecten door baggerspecieoplossingen. Voor het uitvoeren van dit akkoord werd een ambtelijke werkgroep opgericht bestaande uit drie vertegenwoordigers van de Belgische Staat en drie vertegenwoordigers van de Vlaamse regering. De huidige samenstelling van de werkgroep beantwoordt niet meer aan de samenstelling zoals goedgekeurd op 28 april 2000. Daarom stelde de Vlaamse regering op 19 maart een nieuwe Vlaamse delegatie voor met Freddy Aerts als voorzitter en Dirk De Brauwer, Koenraad Mergaert, Rita Van Ham en Frans Wambacq als leden. Nu beslist de Vlaamse regering deze delegatie uit te breiden met twee extra leden: Philip Tanghe en Ann Braekvelt.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---