Ingezonden persbericht


MOTORRIJDERS ACTIE GROEP - belangenvereniging voor motorrijders

Persbericht - 7 mei 2004

Motorrijders Actie Groep bedankt de gemeente Hilversum voor plaatsing motorvriendelijke geleiderail.

De Motorrijders Actie Groep (MAG), belangenvereniging voor motorrijders, heeft de gemeente Hilversum per brief officieel bedankt voor het plaatsen van de motorvriendelijke geleiderail in de haakse bocht in de Weg over Anna's Hoeve.

Als eerste gemeente in Nederland heeft de gemeente Hilversum besloten om motorrijdersbescherming onderaan de bestaande geleiderail te bevestigen. Hiermee reageert de gemeente aan de wens van de motorrijders om de gevaarlijke situatie die voor motorrijders was ontstaan te verbeteren.

De beschermende stalen plaat op de geleiderail moet voorkomen dat motorrijders die onderuitgaan onder de open vangrail terechtkomen. De motorrijders bescherming is vooral bedoeld voor plaatsen met scherpe bochten, zoals op- en afritten. Motorrijders die bij een ongeval tegen een open geleiderail aankomen, raken vaak ernstig gewond. Door de geleiderail te voorzien van een stalen plaat, kan de motorrijder niet onder de geleiderail belanden of tegen de stalen poten botsen.

De MAG is van mening dat het aantal doden en gewonden onder motorrijders als gevolg van het in aanraking komen met een geleiderail drastisch gereduceerd kan en moet worden (in Europa is naar schatting 10 tot 15 procent van de dodelijke ongevallen onder motorrijders het gevolg van een motoronvriendelijke vangrailconstructie) en vecht al jaren voor een aanpassing van de vangrail.

In 2003 leidde constructief overleg tussen de provincie Utrecht en de MAG tot de plaatsing van de eerste motorvriendelijke geleiderail van Nederland, langs de N224 van Woudenberg naar Zeist. Inmiddels is deze provincie bezig met de realisatie van nog eens 3000 meter motorvriendelijke geleiderail.

De MAG hoopt dat de gemeente Hilversum een voorbeeld mag zijn voor andere gemeentes en de Provincie Noord-Holland zodat dit initiatief ook in deze regio een vervolg krijgt.

Om haar lobbytraject te ondersteunen is de MAG eind vorig jaar een handtekeningenactie gestart. De teller staat inmiddels boven de 21.000 handtekeningen. Via de internetpagina www.motorrijdersactiegroep.nl kunnen medestanders hun handtekening zetten en houdt de MAG iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen.


---

t.a.v. de redactie

Indien gewenst zijn wij voor meer informatie te bereiken via:

Wanda Dijkhorst, voorzitter:
Tel: 0525-654080
GSM: 06-23248546
E-mail: voorzitter@mag-nl.org

Paul Hom, coordinator verkeer:
Tel: 0346-354519
GSM: 06-28533695
E-mail: verkeer@mag-nl.org

Wanda Dijkhorst,
voorzitter.

MOTORRIJDERS ACTIE GROEP
Postbus 46
8900 AA Leeuwarden
Tel: 0525-654080
GSM: 06-23248546
E-mail: voorzitter@mag-nl.org

Kijk voor informatie op internet: http://www.motorrijdersactiegroep.nl

De MAG maakt actief deel uit van de FEMA
Kijk voor meer informatie op http://www.fema.nl