Politie Gelderland-Midden

Veelheid aan overtredingen bij verkeerscontrole in Ede
Publicatiedatum: 07-05-2004

Ede - Bij een grootschalige verkeerscontrole bij de Kruising Rijksweg (N224) en de Apeldoornseweg (N304) in Ede zijn vandaag - 7 mei - 441 voertuigen gecontroleerd. Er werden in totaal 170 processen-verbaal opgemaakt. Er werd één bestuurder aangehouden wegens belediging en niet voldoen aan ambtelijk gegeven bevel tot vordering. De controle werd uitgevoerd door politie Gelderland-Midden en diverse partners in verkeersveiligheid.

De controle wordt gehouden tussen 16.00 - 24.00 uur bij Kruising Rijksweg (N224) en de Apeldoornseweg (N304) in Ede. Motorrijders leidden het te controleren verkeer van de omliggende wegen (onder andere de N224, N304 en de Raadhuisstraat) naar de controleplaats. Tijdens de controle werd een grote diversiteit aan processen-verbaal opgemaakt waaronder niet-dragen van gordel, niet kunnen tonen van rijbewijs, overbeladen voertuigen, niet goed functioneren van (rem)lichten. Daarnaast werd er bij 275 bestuurders een blaastest afgenomen. Eén bestuurder had teveel gedronken. Deze bestuurder droeg daarnaast geen gordel, had een radardetector en een lasershield in zijn voertuig. Voor al deze feiten kreeg hij een proces-verbaal. Tijdens de controle werden de voertuigen door verschillende specialisten op onder andere de technische staat van het voertuig, BPM (Belasting Personenauto's en Motorrijwielen), rijtijdenwet voor chauffeurs, wegenbelasting en belading van voertuig en aanhangwagen.

De belangrijkste reden dat er op deze locatie wordt gecontroleerd is het feit dat de N304 bekend staat als één van de ongevalswegen in de regio. Zo vond er eerder dit jaar nog een zware aanrijding plaats. Doel van de controle is dan ook het verbeteren van de verkeersveiligheid en het terugdringen van verkeersdoden en -gewonden door het uitoefenen van toezicht op de naleving van de Wegenverkeerswet.

Een grootschalige gezamenlijke verkeerscontrole als deze staat drie keer per jaar gepland in één van de districten van politieregio Gelderland-Midden. Vorig jaar september werd een soortgelijke controle in Velp gehouden. Aan de controle werken naast verschillende onderdelen van de politie de volgende instanties vanuit hun specialisme mee: Inspectie Verkeer en Waterstaat, Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting, ANWB Wegenwacht en de Koninklijke Marechaussee.

voor nadere informatie:
Tot 00.30 uur kunt u contact opnemen met Carla Verhaaf, communicatieadviseur VHT, tel. 026-3763221.

---