Ingezonden persbericht


7 mei 2004

Congres "Vormgeven aan een effectieve organisatie-opzet"

Hilversum, 16 maart 2004

Volgens Gary Hamel zijn Michael Goold en Andrew Campbell de 'leading thinkers on corporate-level strategy'. Goold en Campbell schreven samen de management klassieker 'Designing Effective Organizations'. Andrew Campbell zal zijn visie en ervaringen voor het eerst in Nederland bespreken tijdens het gelijknamige Lions Fundraising Congres op 7 mei a.s. in Amsterdam. Tevens zal op deze dag Ben Verwaayen (CEO van British Telecom en volgens vele Nederlands meest succesvolle bestuurder), zijn ervaringen op het gebied van organisatieveranderingen delen. De middag staat onder leiding van Kees Storm, oud-voorzitter Raad van Bestuur van Aegon. Bijzonder aan dit congres is dat de inschrijfgelden (via de Lions club Putten) naar diverse goede doelen in Nederland gaan.

"Vormgeven aan een effectieve organisatie-opzet"

Welke factoren moeten leidend zijn bij het vormgeven aan een effectieve organisatie-opzet? Over die vraag is in de theorie veel geschreven. Managers hebben er vaak ook uitgesproken opvattingen over, ook al zijn die soms modieus getint. Toch gaat er in de dagelijkse praktijk veel mis: deadlines worden overschreden door gebrekkige coördinatie, er is onduidelijkheid over de vraag wie waarvoor verantwoordelijk is of er gebeuren dingen dubbel of juist helemaal niet. Zeer herkenbare en actuele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

Andrew Campbell heeft met zijn collega Micheal Goold een raamwerk ontwikkeld om het ontwerpen van effectieve organisaties te vergemakkelijken. Dit model gaat er vanuit dat het organisatie-ontwerp moet zijn afgestemd op vier grootheden. Deze zijn:


- de product-markt strategie,

- de concernstrategie,

- de beschikbare mensen,

- de beperkingen.

De ontwerpprincipes voor de structuur zijn:


- de vorm van de arbeidsverdeling,

- de coördinatiemechanismen,

- de kennis en competenties,

- de controle en commitment,

- de innovatie en adaptatie.

Om een en ander hanteerbaar te maken zijn deze principes vertaald in een negental tests. Met behulp van deze tests kan de manager vaststellen of er spraken is van voldoende afstemming tussen de structuur en de vier grootheden. Zij stellen dus de vraag of de structuur de strategie wel gevolgd heeft. Vervolgens wordt gekeken in hoeverre de organisatie is opgezet op basis van goede principes. Tijdens het congres op 7 mei gaat Andrew Campbell uitgebreid in op het door hen ontwikkelde en uiterst bruikbare raamwerk.

Ben Verwaayen zal vanuit zijn grote internationale ervaring zijn visie geven op het ontwerpen en veranderen van organisaties.

Het congres start om 13.00 uur in Congrescentrum Randstad (Amsterdam - Diemen) en eindigt rond 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt ¤ 395,- exclusief BTW. Meer informatie of een digitale brochure kunt u opvragen bij Direction, via telefoonnummer 035 - 603 79 79 of via de website www.management-development.com.

--------------------------------