Gemeente Heeze-Leende


Overdracht Kloosterhof naar Koninklijke Fanfare Philharmonie

Het is een lang gekoesterde wens van de Koninklijke Fanfare Philharmonie Leende om het gebouw Kloosterhof in Leende te kunnen betrekken. Op vrijdag 7 mei is het zover. Tijdens een feestelijke avond zal het pand officieel door de gemeente Heeze-Leende worden overgedragen aan de Philharmonie.

De gemeente en de Koninklijke Fanfare Philharmonie zijn in 2000 samen het gesprek aangegaan over een mogelijke aankoop van het gebouw Kloosterhof door de Philharmonie. De Philharmonie is al jaren op zoek naar een geschikte repetitieruimte voor het fanfareorkest en de slagwerkgroep. De repetities hebben tot op heden altijd plaatsgevonden in Café Zaal Olympia, maar deze ruimte was te klein voor de grote groep muzikanten. Bovendien werd de opslag van materialen en instrumenten een groot probleem.

Het pand Kloosterhof is in de dertiger jaren gebouwd als schoolgebouw (Mariaschool). Het was gelegen achter het bejaardenhuis en zorgboerderij van de nonnen aan de Julianastraat, aan een zogenaamde kloostertuin. De naam Kloosterhof komt hier vandaan. Tot 1973 is het pand in gebruik geweest als lagere school en kleuterschool. Het pand heeft van 1974 tot 1976 leeg gestaan en is in 1977 door de gemeente verbouwd, ten behoeve van de huisvesting van o.a. de peutercrèche, bibliotheek, schaakclub en Jong Nederland. Later heeft ook toneelvereniging KNAL (na het vertrek van Jong Nederland) haar intrek in het Kloosterhof genomen
Vanwege de nieuwbouw van het Leenderhof hebben in 2003 de peutercrèche en de bibliotheek het pand verlaten. Het gebouw is in januari 2004 in erfpacht gegeven aan de Koninklijke Fanfare Philharmonie.

De inrichting van het gebouw ondergaat de komende tijd aardig wat veranderingen. Dit om de beschikbare ruimtes op de begane grond in te kunnen richten als geschikte repetitiezaal, instructieruimten en opslagruimten. Aan het uiterlijk van het pand wordt nagenoeg niets veranderd. Veel leden van de Philharmonie zijn intensief en vrijwillig bij de verbouwing betrokken. De fanfare heeft een aantal acties op touw gezet om fondsen te werven die nodig zijn om voldoende eigen kapitaal beschikbaar te hebben voor de verbouwing. Een van deze acties is een sponsorloterij.

Op vrijdag 7 mei zal notaris in t Hout het Kloosterhof officieel overdragen aan de Koninklijke Fanfare Philharmonie Leende. Dit gebeurt in Café Zaal Olympia, Dorpstraat 19 te Leende, in het bijzijn van de voorzitter van de harmonie, dhr. J. Kummeling en burgemeester L.C.F. Planje. Aanvang van de avond is 19.30 uur. Vanaf 21.00 uur vindt de laatste trekking van de sponsorloterij plaats. Het belooft een feestelijke avond te worden, uiteraard vergezeld van muziek verzorgd door het fanfareorkest van de Koninklijke Fanfare Philharmonie.

De Philharmonie heeft met de overige gebruikers van het pand, Toneelvereniging KNAL en Schaakclub De Toren, afspraken gemaakt over de huur van de ruimten.