EUROPEES PARLEMENT DEN HAAG

Spandoek Europese verkiezingen Den Haag/Amsterdam

Spandoek Europese verkiezingen op perstoren Tweede Kamer en op toren Beurs van Berlage

Persbijeenkomst in Den Haag: 7 mei 2004, 15.00 uur

Op vrijdag 7 mei a.s. zal op de perstoren van de Tweede Kamer (Spui-zijde) een groot dundoek worden opgehangen dat de aandacht zal vestigen op de a.s. verkiezingen voor het Europees Parlement, die in Nederland plaatsvinden op 10 juni. Op het doek staat de tekst : 'Wie verder denkt, kent geen grenzen', en 'Europese verkiezingen 10 juni'.

Op diezelfde dag wordt ook de toren van de Beurs van Berlage in Amsterdam deels ingepakt met een doek. De tekst daarop luidt : 'Geef Europa een stem', en wederom 'Europese verkiezingen 10 juni'. Het café in de Beurs van Berlage wordt vanaf die dag, tot aan de dag van de verkiezingen op 10 juni, omgedoopt tot 'Europa Café', waar elke middag het 'Europa Grand Dessert' zal worden geserveerd.

Het inpakken van de perstoren van de Tweede Kamer en de toren van de Beurs van Berlage maakt deel uit van een uniek Europees project: in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement zal in de hoofdsteden van alle EU-lidstaten, ook de nu toetredende, op een soortgelijke manier aandacht worden besteed aan de verkiezingen. Veelal in de vorm van een vergelijkbaar spandoek, maar ook in de vorm van lichtprojecties, of zelfs van een immense op het water drijvende ballon met het Europese verkiezingslogo (Slovenië). De doeken c.q. andere uitingen symboliseren tevens de 'verjaardag' van de Europese Unie, 9 mei, die van des te grotere betekenis wordt nu er per 1 mei a.s. tien nieuwe lidstaten tegelijk toetreden tot de Europese Unie.

Graag nodigen wij u uit voor een persbijeenkomst bij de Tweede Kamer, waarbij u de gelegenheid hebt om het dundoek op de perstoren uitgebreid te fotograferen danwel te filmen.

Aan Jan ten Hoopen, eerste ondervoorzitter van de Tweede Kamer en namens de Tweede Kamer bij deze bijeenkomst aanwezig, zal door de directeur van het Bureau Europees Parlement Den Haag, Sjerp van der Vaart, een 'Europees' geschenk overhandigd worden.

Plaats: onder aan de perstoren Tweede Kamer, Hofplaats (hoek Lange Poten), Den Haag

Datum/tijd: vrijdag 7 mei, aanvang 15.00 uur, (tot ca. 15.30 uur).

Noot voor de redactie (