Vereniging Milieudefensie


Protest bij zeven benzinepompen in het land

Milieudefensie houdt actiedag voor duurdere diesel

Amsterdam, 4 mei 2004 --- Op vrijdag 7 mei protesteert Milieudefensie bij zeven benzinepompen in het land tegen de lage dieselprijs. Actievoerders, verkleed als pinguïns, delen pamfletten uit die dieselrijders attenderen op de negatieve milieueffecten van diesel. De actievoerders willen steun geven aan de voorzichtige voorstellen van staatssecretaris van Geel om de vieze diesel aan te pakken. De pinguïns roepen tegenstanders van een accijnsverhoging, zoals BOVAG en de RAI Vereniging, op hun verzet te staken omwille van het milieu en de gezondheid van omwonenden van snelwegen.

Een liter diesel is bijna veertig cent goedkoper dan een liter benzine. Dieselauto's, zelfs de nieuwste, stoten echter veel meer ongezonde stoffen uit dan benzineauto's. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu sterven in Nederland jaarlijks 10.000 mensen een á twee jaar eerder door de uitstoot van zogenoemd fijn stof. De roetdeeltjes uit diesel (vracht-)auto's zijn hiervan een belangrijke bron.

Joris Wijnhoven: 'Veel mensen denken nog steeds dat diesel beter is voor het milieu dan benzine, omdat het zuiniger rijdt. Diesels veroorzaken echter een enorm gezondheidsprobleem. Ongezonde stoffen als roetdeeltjes en stikstofoxiden zijn bovendien erg slecht voor het milieu. Zo slaan roetdeeltjes in de lucht warmte op en dalen via regen en wind neer op de poolkappen. Daar werken ze als een kachel, zodat het ijs sneller smelt. Diesel is dus absoluut slechter voor het milieu dan benzine.'

In het onlangs gepresenteerde rapport 'Dirty Diesel Duurder' bepleit Milieudefensie het verhogen van de dieselaccijns met tien eurocent. Een doorrekening van het onderzoeksbureau CE toont aan dat invoering van dit 'Dieselduppie van Zalm' een gunstig effect heeft op het terugdringen van luchtvervuiling, het broeikaseffect én files.

Wat Protesterende pinguïns (met borden, spandoeken en pamfletten) bij zeven benzinepompen Wanneer Vrijdag 7 mei tussen 10.00 en 12.00 uur Wie Milieudefensie groepen Waar Amsterdam Texaco, Sarphatistraat 225 Rotterdam Esso, Vrendenoordkade 2 Utrecht Shell, P. Nieuwlandstraat 112 Nijmegen Texaco, Sint Annastraat 196 Groningen Esso, Europaweg 6 Maastricht Avia, Scharnerwg 129