TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 04-05-2004

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 7 mei
Nederland 2 - 21.35 uur

VERMIST OP BEZOEK BIJ EMBERA-INDIANEN IN COLOMBIA

In VERMIST een verslag van de reis die Famke van der Mark uit Assen ondernam om op zoek te gaan naar haar roots in Colombia. Dat ze een Embera-indiaan uit de provincie Chocó is, wist ze. Wat ze kon verwachten in haar geboortedorp, waar de tijd eeuwen heeft stilgestaan niet. 23 jaar nadat ze ter adoptie werd afgestaan, keerde ze er terug.

In de stromende regen, na een zes uur durende reis over en dwars door de rivier Nuqui betrad Famke voor het eerst bewust haar geboortegrond. Dit betekende een complete cultuurschok. "Kom ik hier vandaan? Hoe ik dit moet verwerken, weet ik niet. Ongelooflijk hoe deze mensen hier leven. Is het echt 2004?"

De moeder van Famke had haar kort na haar geboorte meegegeven aan een voorbij reizende non. Haar man was overleden en zelf was ze ernstig ziek. Zorgen voor Famke waas daardoor onmogelijk. Daarover zegt Famke: "Hoewel zij er niet meer is, moet ik wel familie hebben die me kan vertellen wat er gebeurd is. En waarom hebben zij mij niet opgenomen. Wilde mijn moeder familie soms niet voor me zorgen?" VERMIST vond Famkes bloedverwanten.

Famkes hartenwens was het graf van haar moeder te bezoeken. VERMIST zocht uit waar dat was en na een boottocht over de Stille Oceaan kon Famke er al haar emoties kwijt. "Het voelt alsof ik toch tegen mijn moeder heb kunnen praten. Voor mij is een somber hoofdstuk uit mijn leven afgesloten."