Gemeente Heerlen

6 mei 2004

Burgemeester Toine Gresel reikt uit

Hans Leijten ontvangt Draaginsigne Gewonden

Burgemeester Toine Gresel reikt op vrijdag 7 mei de onderscheiding 'Draaginsigne Gewonden' uit aan de heer Hans Leijten. Een en ander gebeurt in de hal van het stadhuis om 13.00 uur. Het Draaginsigne Gewonden is een onderscheiding voor mensen die bij de dienstvervulling gewond zijn geraakt. De onderscheiding wordt toegekend aan militairen die onder oorlogsomstandigheden een lichamelijke verwonding of psychisch letsel hebben opgelopen.

De heer Hans Leijten is in 1980-1981 voor Unifil uitgezonden naar Libanon. Hij was op dat moment ingedeeld bij de Koninklijke Landmacht, 44e Panters Infanterie Bataljon. Ten gevolge van deze vredesmissie heeft hij een post traumatische stress stoornis opgelopen, waarvan hij nog dagelijks hinder ondervindt.

Moeilijk te begrijpen

Hans Leijten was 18 jaar toen hij werd uitgezonden naar Libanon. "Ik was soldaat in een vredesmacht. Maar er was geen vrede en de opdracht niet terug te schieten was vaak heel moeilijk te begrijpen", zegt hij zelf. Bij terugkomst in Nederland ging het niet goed met hem. Hij had moeite om zich aan te passen, maar kon ook niet goed praten over de oorlog en dat wat er met hem gebeurde. Vooral de reacties van buitenstaander in de trant van "Jullie waren toch op vakantie" raakten hem diep. Hij klopte aan bij het ministerie van Defensie, maar vond daar niet de hulp waar hij om vroeg.

Thuiskomen

Twintig jaar na de uitzending vond hij die hulp wel, via veteranen waarmee hij in contact was gekomen. In een periode van bijna drie jaar ging hij 127 keer naar het militair hospitaal in Utrecht. De mannen in het behandelingsteam luisterden naar hem en vertelden ook hun verhaal. "Zij maakten het mogelijk dat ik thuis kon komen. Deze veteranen zijn nu mijn vrienden", zegt Hans Leijten daarover. "Met deze jongens kwam ik samen thuis in 'Het Elders Hoes' in januari." Het Draaginsigne Gewonden betekent voor Hans Leijten vooral erkenning. "Erkenning voor een uitzending die een half jaar zou duren, maar ruim 24 jaar een belangrijke rol in mijn leven heeft gespeeld en nog steeds doet. Al kan ik nu zeggen het is voorbij. Ik kan anders omgaan met de uitzending."

HEERLEN
Communicatie
F.Peters
(045) 56 04 713


-----------------------
p e r s

p e r s

p e r s

---- --