Gemeente Kapelle begraafplaats Kapelle 7 mei aanstaande

Dodenherdenking Franse militaire begraafplaats Kapelle 7 mei aanstaande

AMBASSADE DE FRANCE AUX PAYS-BAS
Smidsplein 1
2514 BT La Haye
070 312 58 00
www.ambafrance-nl.org

Dodenherdenking Franse militaire begraafplaats Kapelle 7 mei aanstaande Op 7 mei 2004 om 17.00 uur worden op de Franse militaire begraafplaats van Kapelle de circa 600 soldaten herdacht die onder Franse vlag zijn gevallen voor de vrijheid van Nederland. 226 van hen, waaronder 20 Marokkanen, rusten nog altijd in de Zeeuwse grond.

Behalve de burgemeester van Kapelle, dhr. SWGM Kramer, en de Franse Ambassadeur, Mw Anne Gazeau-Secret, zullen ook Generaal Van Baal en plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van Defensie, Mevrouw M.W. Marion Gout, aan deze ceremonie deelnemen. Tot de genodigden behoren ook de ambassadeurs van de 14 landen die uitgenodigd zijn voor de herdenkingen in Normandïe op 6 juni aanstaande. Tevens worden de veteranenverenigingen, in het bijzonder die uit Zeeland, verwacht.

Dit jaar staat in het teken van de 60e verjaardag van de landing in Normandië, maar is eveneens een gelegenheid om terug te denken aan de Franse legers die hebben gestreden voor de verdediging en de bevrijding van Nederland.

Het Nederlandse leger werd in Zeeland in 1940 bijgestaan door twee Franse infanteriedivisies. Deze bestonden hoofdzakelijk uit vijf infanterieregimenten, twee regimenten Marokkaanse tirailleurs, een regiment artillerie en verkenningsgroepen en diverse hulptroepen, ondersteund door oorlogsschepen van de Franse Nationale Marine en vliegtuigen van de Franse Luchtmacht. Tijdens de gevechten verloren deze divisies meer dan 500 strijdkrachten, waaronder op 17 mei 1940 Generaal Deslaurens, aan het hoofd van zijn divisie in Vlissingen.

Op 7 april 1945 namen 700 Franse Jagers-parachutisten die deel uitmaakten van het 2e en 3e regiment van de tweede Britse Airborne Division, als eersten deel aan de bevrijding van Assen en de provincie Drenthe, beter bekend onder de naam "Operatie Amherst". Drieëndertig van hen vielen voor de vrijheid van Nederland en liggen op het ereveld.

Voor meer informatie : attaché de défense, 070 312 57 00