Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat over het Sociaal Plan Brouwer Groep 07-05-2004

Maandagavond 26 april jl. om 23:00 uur hebben wij een onderhandelingsresultaat over het nieuwe sociaal plan voor de aanstaande reorganisaties bij de Brouwer Groep bereikt. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de eindversie daarvan.

De belangrijkste verschillen tussen het oude en nieuwe sociaal plan zijn als volgt:

* In het oude sociaal plan is bepaald (artikel 1.1.h) dat de werkgever na aankondiging van een reorganisatie 2 maanden moet wachten voordat een werknemer boventallig mocht worden verklaard. Uit vele signalen van onze leden, die verwikkeld werden in een reorganisatie, is gebleken dat deze regeling niet (meer) wenselijk is.

* In het oude sociaal plan (artikel 3.2.7.a) is bepaald dat de werknemer die boventallig is verklaard en waarvan het dienstverband werd beëindigd de RFR-regeling gekapitaliseerd meekrijgt. Uw werkgever gaf aan op dit moment over onvoldoende liquide middelen te beschikken om deze regeling voort te zetten.
* In het oude sociaal plan (artikel 3.2.7.c) is bepaald dat de werknemer die boventallig is verklaard en geen gebruik heeft gemaakt van een outplacement en voor het einde van zijn arbeidsovereenkomst zelf ontslag heeft genomen een bedrag van maximaal 3500 meekrijgt. In een aantal gevallen heeft deze bepaling ertoe geleid dat mensen zomaar een andere baan namen zonder gebruik te maken van de goede kansen die outplacement biedt. Dit kan tot gevolg hebben dat zij dat geld anders besteden en vervolgens onverhoopt hun nieuwe baan in de proeftijd verliezen. Met andere woorden een outplacementkans onbenut laten.
* In het oude sociaal plan (artikel 3.2.7.d) is bepaald dat een werknemer een extra vergoeding ontvangt als hij drie maanden werkloos blijft. In een aantal gevallen heeft deze bepaling ertoe geleid dat sommige mensen bewust arbeidskansen hebben laten schieten en werkloos bleven om de vergoeding te ontvangen in plaats van een andere baan te accepteren.

De bovenstaande bepalingen zijn uit het nieuwe sociaal plan geschrapt.

Hier tegenover staan een aantal verbeteringen. De belangrijkste weer op een rijtje:

* De aanvulling, conform de CAO (zie hoofdstuk 9) of het oude sociaal plan (artikel 3.2.1), op een WW-uitkering of een lager salaris bij een nieuwe werkgever wordt als volgt verlengd (artikel 35 van het nieuwe sociaal plan).


* Voor de werknemers die jonger zijn dan 40 jaar wordt de periode van de aanvulling voor de leeftijd verdubbeld van 13 naar 26 weken;

* Voor de werknemers van 40 tot 50 jaar wordt de startperiode van de aanvulling verdubbeld van 26 naar 52 weken;
* Voor de werknemers van 50 tot 57½ jaar wordt de startperiode van de aanvulling verdubbeld van 58 naar 116 weken.
* De weken voor de diensttijd wijzigen niet en blijven conform de CAO en het oude sociaal plan.

De werknemers die 10 jaar of langer in dienst van Brouwer zijn geweest ontvangen een aanvulling op de WW-uitkering gedurende de gehele periode dat zij een WW-uitkering ontvangen. Dit kan afhankelijk van de leeftijd van deze werknemers oplopen tot 4 jaar.

Er komt een budget van 100.000 ten behoeve van opleidingen voor de komende reorganisaties (artikel 13 van het nieuwe sociaal plan). Dit is bedoeld om mensen naar behoren te begeleiden dan wel hun kansen op arbeid te vergroten door een opleiding die toegesneden is op hun behoeftes aan te bieden.

De duur van het outplacementtraject voor werknemers van 50 tot 57½ jaar wordt met 3 maanden van 6 tot 9 maanden verlengd (artikel 28 van het nieuwe sociaal plan).

Wij komen ook bij u langs:

1. Wij gaan een drietal informatiebijeenkomsten in het land houden. Voorafgaand aan de bijeenkomsten wordt de tekst van het bereikte onderhandelingsresultaat uitgereikt. Graag hadden we de tekst eerder verspreid maar dat is helaas ons niet gelukt. Tijdens de bijeenkomst lichten wij het bereikte resultaat toe en beantwoorden al uw vragen.
De data en locaties voor de bijeenkomsten zijn:
- maandag 3 mei te Utrecht om 14.00 uur
- dinsdag 4 mei te Delft om 14.00 uur

- woensdag 5 mei te Zwolle om 14.00 uur De leden van CNV Media zijn welkom bij één van deze bijeenkomsten.
2. Medio week 19 ontvangen al onze leden per post de gehele tekst van het sociaal plan samen met een stembiljet.

3. De stembiljetten moeten uiterlijk 13 mei in ons bezit zijn.

Niet alleen in de landelijke politiek worden ingrijpende maatregelen genomen, maar ook zoals nu in bedrijven zoals de uwe. Het is van groot belang dat zo veel mogelijk werknemers lid zijn van een bond. Alleen zo kunnen wij een duidelijke vuist maken. Op de achterkant van deze Info vindt u een aanmeldingscoupon (de korting over de eerste 6 maanden is komen te vervallen). Deze kunt u geven aan uw collega die nog niet is aangesloten.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Ahmed Kansouh. U kunt hem bereiken op telefoonnummer (010)2651111 of per e-mail op het adres a.kansouh@cnvdibo.nl