Time : 11:23:55 AM
Date : Friday, May 07, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Minister Dewael wil versoepeling ticketbeleid en nog hardere aanpak hooligans

Het huidige voetbalseizoen loopt langzamerhand op zijn einde. De cel Integrale Voetbalveiligheid van de federale politie en de Voetbalcel Binnenlandse Zaken bereiden, op vraag van Minister Dewael, een evaluatie voor aangaande het effect van de veiligheidsmaatregelen van het afgelopen voetbalseizoen, in het bijzonder de inzet van de politiediensten, het aantal incidenten, alsmede het aantal opgestelde processen-verbaal en uitgesproken sancties in het kader van de voetbalwet. Ook de door de organisatoren genomen maatregelen maken deel uit van deze evaluatie, met speciale aandacht voor het ticketbeleid, de inzet van de stewards en de werking van de camera's. Inzake het ticketbeleid wil hij de bestaande reglementering versoepelen met op termijn de afschaffing van de fankaart als veiligheidskaart. Minister Dewael wil in elk geval dat voetbal opnieuw een feest wordt en dat het feest van 999 goedmenende supporters niet vergald wordt door één hooligan, die volgens hem nog harder moet aangepakt worden. Dit alles zal op de agenda staan van de nieuwe rondetafel die op het einde van het seizoen met de voetbalwereld wordt georganiseerd.

De Minister van Binnenlandse Zaken had hierover reeds contacten en zal nog verder besprekingen voeren om na te gaan hoe bepaalde versoepelingen aan het ticketbeleid op termijn kunnen worden aangebracht. Vooral het verplichtend karakter van de fankaart is hierbij een cruciaal thema. De Minister wenst de regelgeving rond het ticketbeleid te herbekijken, waarbij supporters ook zonder fankaart in de mogelijkheid moeten worden gesteld een ticket aan te kopen, of waarbij men bijvoorbeeld in familieverband makkelijker tickets kan aankopen. De Minister wenst het gevoerde beleid meer te richten op de grote meerderheid goedmenende voetballiefhebbers, zonder hierbij de aanpak ten aanzien van de voetbalvandalen te versoepelen.

Een versoepeling van het ticketbeleid houdt echter wel in dat een aantal alternatieve veiligheidsvoorwaarden moeten worden herbekeken. Deze alternatieve maatregelen, zoals een geautomatiseerde toegangscontrole, verbeterde steward- en camerawerking en een meer gespecialiseerd politioneel concept (bv spotters) houden in dat kader geen enkele belemmering in voor de gewone voetbalsupporter, doch dienen, integendeel, diens veiligheid te verhogen. "De fankaart kan blijven bestaan in de vorm van en voordeelkaart, maar niet langer als veiligheidskaart. Misschien moeten we daarbij ook nadenken over de zin van de verplichte supporterskeuze", aldus de minister. Deze alternatieve veiligheidsvoorwaarden dienen geleidelijk aan te worden ingevoerd.

Perscontact : Laurent Panneels 0475/43.91.41