Gemeente Almelo

Voorjaarsnota 2004: Rijksbezuinigingen dwingen
tot ingrijpende maatregelen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de voorjaarsnota 2004 vastgesteld. Het voorstel aan de gemeenteraad houdt rekening met de zeer forse rijksbezuinigingen waarmee Almelo wordt geconfronteerd. Tegelijkertijd onderstreept het de noodzaak te blijven investeren in de versterking van de stad, in samenwerking met inwoners, organisaties en investeringspartners. Stilstand op dat punt acht het college onverantwoord: dat zou leiden tot grotere achterstanden, hogere uitgaven op termijn en tot disbalans in de stad.

Zonder ombuigingen loopt het financieel tekort van de gemeente Almelo op tot circa 4 miljoen euro structureel in 2008. Dit mede als gevolg van nieuwe maatregelen die het Rijk heeft aangekondigd. Dan gaat het onder meer om een mogelijke maximering van OZB-tarieven met een nadelig effect van 1,2 miljoen euro voor Almelo en een dreigende verlaging van de algemene uitkering met 900.000 euro. Die komen bovenop reeds doorgevoerde rijksbezuinigingen. Met de maatregelen die het college voorstelt, slaagt Almelo er in de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. Bovendien wordt met dit pakket, op termijn, een voldoende verantwoord financieel perspectief gecreëerd, mits zich niet nog meer rijksbezuinigingen aandienen en mede afhankelijk van de kosten die een verantwoorde uitvoering van de Wet Werk en Bijstand en de Wet Voorziening Gehandicapten met zich meebrengen.

Kwetsbare doelgroepen ontzien
Het college heeft zich daarbij primair als uitgangspunt gesteld dat kwetsbare doelgroepen ontzien worden en dat een verhoging van de OZB en daarmee lastenverzwaring voor de burger voorkomen wordt. In het voorliggende voorstel worden de voorzieningen voor minima en het kwijtscheldingsbeleid dan ook gehandhaafd, conform de wens van de gemeenteraad.

Stadsmonitor
Belangrijk onderdeel van de voorjaarsnota is de beleidsevaluatie aan de hand van de stadsmonitor. Hieruit blijkt dat de uitvoering van het Collegeprogramma en het Meerjaren Ontwikkelings Programma (MOP) redelijk op koers liggen. De meeste van de tien centrale beleidsprogrammas laten een score zien die rond of boven de beoogde streefwaarden ligt. De programmas Wonen, Almelo veilige stad en Groen en Water vallen in positieve zin op. Daarentegen blijven de resultaten op de beleidsprogrammas Stadscentrum en Iedereen Actief achter bij het gewenste niveau. Om die reden acht het college het van groot belang uitvoering te geven aan het Masterplan, het Arbeidsmarktoffensief, het Sociaal Offensief, in samenwerking met organisaties, investeringspartners (PPS-constructies) en inwoners. Het Masterplan zal rond de zomer in definitieve vorm gereed zijn en volgens planning in september door de gemeenteraad worden besproken.

Veertig heroverwegingsvoorstellen
Om ingrijpende rijksbezuinigingen op te vangen en verantwoord financiële ruimte te hebben voor versterking van de stad, treft het college diverse maatregelen van financiële aard. Maar alleen dat is niet voldoende. Het college ziet zich daarnaast genoodzaakt met ingrijpende heroverwegingsmaatregelen te komen. Voor een 40-tal maatregelen worden daarvoor voorstellen aan de raad gedaan. Conform de wens van de raad is daarbij gezocht naar een evenwichtige verdeling van de consequenties over de harde als de zachte sector. Om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen, en met oog op maximale efficiëncy die het college wil bereiken, presenteert het plan ook een aanzienlijke kostenbesparing op de gemeentelijke organisatie. In 2008 zal die besparing structureel 800.000 euro bedragen.

Maatregelen financiële aard
De maatregelen van technisch-financiële aard (zie PdF) hebben betrekking op de prijscompensatie, het afschaffen van de OZB voor gebruikers van woningen, het BTW-compensatiefonds, een reductie van beïnvloedbare personeelskosten en afhankelijk daarvan een gefaseerde ophoging van het opleidingsbudget, het laten vervallen van de post beleidsintensivering, de rentetoevoeging aan reserves, afbouwen reserve bodemverontreiniging en een fasering in het buitengewoon onderhoud. De aangekondigde besparing op de beïnvloedbare personeelskosten met 800.000 euro in 2008, staat feitelijk gelijk met een reductie met circa 18 fte. Met de gevolgen van een aantal andere maatregelen uit de voorjaarsnota bedraagt de totale vermindering feitelijk circa 21 fte.

Ombuigingen/ heroverwegingen van beleid
Doelmatigheid en doeltreffendheid zijn nadrukkelijk in betrokken in het heroverwegingsvraagstuk waarvoor het college zich ziet geplaatst. De voorstellen voor ombuiging en heroverweging van beleid zijn aangegeven per beleidsprogramma (zie PdF). Het gaat om in totaal veertig voorstellen. Het meest ingrijpend zijn die onder andere voor de bibliotheek, het kreatief centrum, het leerlingenvervoer, het sociaal cultureel werk, de efficiency van welzijnsinstellingen, de straatreiniging, het openbaar groen, het ouderenwerk en asfaltverhardingen. Dit zijn heroverwegingen die ongeveer 100.000 euro of meer betreffen.

Te downloaden :
Maatregelen en ombuigingen - Voorjaarsnota 2004.pdf