Gemeente Utrecht


Secretarie
Bestuurscommunicatie
persbericht
|                                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

RISICOANALYSE RHD AFGEROND, DIRECTEUR RHD MAAKT PLAATS

In opdracht van de accountantsdienst van de gemeente Utrecht heeft Ernst & Young Integrity Services & Investigations een risicoanalyse integriteit uitgevoerd bij de Reinigings- en Havendienst (RHD) van de gemeente. Doel hiervan was vast te stellen welke risico's het werk van de RHD in de weg kunnen staan.
Het college van b & w heeft op basis van de uitkomsten van dit onderzoek een aantal maatregelen genomen. De directeur van de RHD heeft aangegeven ruimte te willen maken voor een interim-manager die deze maatregelen zal uitvoeren. Vrijdagochtend 7 mei 2004 hebben de wethouders Van Zanen (Openbare ruimte, tevens apparaatswethouder RHD) en Gispen (Personeelszaken) het personeel van de RHD persoonlijk ingelicht.

Hieronder volgt een samenvatting.

"Een paar maanden geleden stonden we hier ook, Toon Gispen en ik. We kondigden toen aan dat er een onderzoek zou komen naar de risico's die verbonden zijn aan het werk dat bij de RHD gebeurt. In die tijd was de RHD vaak in het nieuws met verhalen dat er hier een graaicultuur zou zijn en dat mensen hier en dat dus de dienst niet zou deugen. Dat nieuws was niet gebaseerd op harde feiten, maar de suggestie was gedaan en bleef rondzingen. We wilden met het onderzoek laten zien aan welke risico's het werk bij de RHD blootstaat en als die risico's er al zouden zijn: welke maatregelen zijn dan nodig om ze weg te nemen.

Het onderzoek is nu klaar. Ernst & Young hecht er aan dat hun onderzoek niet openbaar gemaakt wordt, omdat zij dat beloofd hebben aan de mensen die hebben meegewerkt. Een paar dingen kan en moet ik er wel van zeggen. Voorop staat, en daarmee bevestigt het onderzoek eerdere bevindingen, dat de RHD geen graaicultuur kent. Het vuil in de stad wordt opgehaald. En goed ook. Er zijn geen concrete gevallen van onoorbaar gedrag bekend geworden. Integendeel, er worden grote prestaties geleverd en dat verdient als altijd een groot compliment. Dat was voor iedereen goed te zien aan het einde van Koninginnedag.
De mannen en vrouwen van de RHD doen uitstekend werk en dat moet absoluut gezegd zijn.

Er is wel wat aan de hand bij de RHD. Uit het onderzoek blijkt, dat er risico's zijn bij de manier waarop bij de RHD wordt gewerkt. Er is geen gezamenlijk gevoel van "zo gaan we hier met ons werk om". Besluiten worden vaker mondeling genomen. Er worden ook afwijkende, ad hoc besluiten genomen. De interne controle is niet goed georganiseerd. Het gevolg hiervan is dat er onzekerheid bij de medewerkers bestaat. Ze weten vaak niet waar ze aan toe zijn. Vervolgens geeft dat gelegenheid om af te wijken van de standaardnorm hoe dingen worden aangepakt.

Het college heeft uitvoerig over het onderzoek gesproken. Ook met de ondernemingsraad is vaak en uitvoerig gepraat. Dat is natuurlijk geen gemakkelijke discussie geweest. We lopen als college niet voor de zaken weg en nemen daarom de conclusies en aanbevelingen van de onderzoekers over. Dat betekent dat we maatregelen moeten nemen, die ervoor zorgen dat de (administratieve) organisatie en de interne controle verbeteren. Zodat het werk in de stad even goed, zo niet nog beter, gedaan kan worden. Zodat de RHD als succesvolle organisatie voor de stad, waar het gaat om het ophalen van het vuil, net zo succesvol is als de eigen interne organisatie.

Daarvoor is nodig dat de RHD zonder grote risico's en onveiligheid kan opereren voor de mensen die er werken. In een werkcultuur die past bij deze organisatie en die past in deze tijd. Er komt daarom zo snel mogelijk een plan van aanpak voor de veranderingen die doorgevoerd moeten worden.

De maatregelen die genomen moeten worden betreffen ook het management. Als we de manier van werken moeten veranderen, betekent dat ook wat voor het management. Het management moet in die verandering de leiding hebben. De directeur, de heer van Rhijn, die zich al jaren met hart en ziel inzet voor de RHD, heeft ons, gelet op deze cultuuromslag die nodig is, laten weten dat hij de weg wil vrijmaken voor een nieuwe directeur. Er zal daarom zo snel mogelijk een interim-directeur worden aangesteld, die als eerste en belangrijkste taak krijgt de leiding te nemen in het veranderingsproces dat nu ingezet wordt bij de RHD.

Tot de komst van deze interim directeur is het huidige management, inclusief de heer van Rhijn in functie.
Ten slotte willen wij benadrukken dat het vertrouwen in het personeel onverkort en onverminderd aanwezig is. U allen doet uw stinkende best en u moet weten dat het college zich daar zeer van bewust is en het volste vertrouwen in u heeft."

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie,
telefoon 06-25032731.

Utrecht, 7 mei 2004.


---- --