European Commission

IP/04/613

Brussel, 7 mei 2004

Commissie akkoord met Vlaamse regeling ter bevordering van het vervoer van huishoudelijk afval over de binnenwateren

Vandaag heeft de Europese Commissie besloten toestemming te verlenen voor een Vlaamse regeling ter bevordering van het vervoer van huishoudelijk afval over de binnenwateren. Met dit project worden de extra kosten van het vervoer van huishoudelijk afval over de binnenwateren in plaats van over de weg gecompenseerd.

In Vlaanderen hebben de gemeenten en, bij delegatie, de intercommunales de wettelijke verplichting om op hun grondgebied het huishoudelijk afval te verzamelen en te verwijderen. Momenteel vervoeren alle gemeenten en intercommunales in Vlaanderen het huishoudelijk afval over de weg. Het vervoer van huishoudelijk afval over de binnenwateren in plaats van over de weg zou leiden tot extra kosten, hoofdzakelijk vanwege de noodzakelijke overslaginstallaties (met name containerkranen).

In het kader van de aangemelde regeling gaat het Vlaamse Gewest subsidies verlenen voor de aankoop van kranen die ter beschikking worden gesteld aan de gemeenten en intercommunales, die een preferentieel concessietarief voor het vervoer van huishoudelijk afval genieten. Zonder dit initiatief zouden de intercommunales waarschijnlijk hun afval over de weg blijven vervoeren.

De Vlaamse waterwegautoriteit, de N.V. Zeekanaal en Watergebonden Grondbeheer Vlaanderen (NVZ(1)
) heeft van het Vlaamse Gewest de opdracht gekregen om de uitvoering van dit initiatief te beheren. De looptijd van het project stemt overeen met de levensduur van de kranen. De begroting bedraagt 7 432 miljoen euro.

De Commissie heeft geconcludeerd dat de steunregeling op grond van artikel 87, lid 3, onder c), verenigbaar is met het Verdrag.

(1)
De aandelen in het kapitaal van de NVZ zijn eigendom van het Vlaamse Gewest en, tot op zekere hoogte, van de lokale overheden van de plaatsen die zich in de onmiddellijke omgeving van de waterwegen bevinden.