Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie reageert op Milieubalans 'Voorzitten vanuit de bezemwagen'

Amsterdam, 7 mei 2004 -- De Milieubalans van het RIVM laat overduidelijk zien dat Nederland een achterblijver is in Europa. Het halfslachtige milieubeleid van dit Kabinet stelt het behalen van milieudoelen uit naar de toekomst, en laat in de tussentijd de natuur achteruit kachelen en mensen grotere gezondheidsrisico's lopen. Dat stelt Milieudefensie in een reactie op de vandaag gepresenteerde Milieubalans van het RIVM.

Per 1 juli krijgt Nederland de voorzittershamer van Europa in handen. Klimaat is één van de onderwerpen die het Kabinet in Europa wil uitdragen. Maar ondertussen zijn de eigen resultaten zwaar onder de maat, zo concludeert het RIVM. De uitstoot van broeikasgassen neemt toe, in plaats van af, zo berekende het onderzoeksbureau. Grote boosdoeners zijn het grote elektriciteitsverbruik en de groei van het wegverkeer. Technische maatregelen op klimaatgebied worden tenietgedaan door consumptiegroei. Het RIVM constateert dat Nederland op het gebied van klimaatbeleid een achterblijver is in Europa. 'Dat wordt voorzitten vanuit de bezemwagen', stelt directeur Vera Dalm van Milieudefensie.

Verkeer
Het RIVM becijfert dat er bijna 5.000 mensen eerder overlijden als gevolg van luchtverontreiniging door het verkeer. Mensen die dicht langs een snelweg wonen, sterven één à twee jaar eerder dan mensen die op een 'schonere' plek wonen. Volgens Milieudefensie doet het Kabinet Balkendende te weinig om omwonenden van snelwegen te beschermen en de broeikasgassen terug te dringen. Milieudefensie pleitte vorig jaar zomer al voor een maximumsnelheid van 80 km/uur op alle snelwegen in en rond de vier grote steden, het zogenaamde gezondheidskordon. Op dit moment voert de milieuorganisatie campagne voor accijnsverhoging op diesel. 'Het zijn simpele en goedkope maatregelen om de uitstoot van giftige gassen tegen te gaan en mensen rond snelwegen én het milieu te beschermen', aldus Dalm. 'Maar het kabinet wil er nauwelijks aan'.

Natuur
Volgens het RIVM heeft de natuur in Nederland het zwaar; de belasting van bodem en grondwater door fosfaten en stikstof is volgens het RIVM het hoogste van heel Europa. Nederland houdt zich niet aan haar verplichtingen met als gevolg dat het aantal soorten planten en dieren verder afneemt. Maar ook zijn de open ruimten in Nederland vogelvrij verklaard. Vera Dalm: 'Bij de decentralisatie van het milieubeleid verzuimt het Kabinet duidelijke afspraken te maken met lagere overheden. Een treffend voorbeeld hiervan is de Nota Ruimte. Het Kabinet zegt dat zij het landschap wil beschermen, maar laat verder gemeenten de vrije hand. Gevolg; het landschap zal verder worden aangetast en verrommelen.'

Volgens het RIVM blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking milieuvraagstukken belangrijker vindt dan economische vraagstukken. 'Het argument van dit Kabinet dat er geen draagvlak is voor milieubeleid wordt door het RIVM fijntjes onderuit gehaald', aldus Dalm. Voor meer informatie
---
Milieudefensie persvoorlichting, 020 5507 333 Vera Dalm, directeur Milieudefensie, 06 29593878


---