Politie Noord- en Oost Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost Gelderland.
* District Apeldoorn

P E R S B E R I C H T

4 mei 2004

Onderwerp: Apeldoornse politie lost groot aantal autokraken op.

De politie van Apeldoorn heeft een viertal mannen aangehouden, die verdacht worden van een 40-tal auto-inbraken in de wijken de Maten, Orden, Parken en Kerschoten. Uit nagenoeg alle auto's werd buit weggenomen.

De mannen, allen in de leeftijd van 18 tot 27 jaar en afkomstig uit Apeldoorn zijn voorgeleid en in bewaring gesteld. Slechts enkele gestolen spullen konden aan de benadeelden worden teruggegeven.

De aanhouding van de vier is het resultaat van de intensieve inspanningen van de politie Apeldoorn, die sinds 15 maart een speciaal auto-inbrakenteam heeft samengesteld.

Dit auto-inbrakenteam heeft als doel het aantal auto-inbraken in de gemeente Apeldoorn terug te dringen en het realiseren van een hoger oplossingspercentage, oftewel het aanhouden van daders. Om dit te bereiken heeft de politie Apeldoorn onder andere de afgelopen weken 's nachts extra gesurveilleerd en blijft zij deze surveillances de komende tijd uitvoeren.

Cijfermatig blijkt dat de meeste inbraken in de nachtelijke uren plaatsvinden, maar ook overdag en in de avonduren slaat het autokrakersgilde toe. Tijdens de verhoren van de verdachten blijkt dat zij bijna altijd wel iets van waarde in de auto vinden. En wat je als benadeelde niet moet vergeten: ze plegen zo'n kraak in luttele minuten !

Reden waarom de politie de autobezitter iedere keer weer tracht te bewegen om geen waardevolle spullen in de auto achter te laten. Bij de berichtgeving in de media wordt hier altijd op gewezen. Het gaat om een stuk eigen verantwoordelijkheid en laten we eerlijk zijn: de schade, de irritatie en hinder van een autokraak is aanzienlijk !

Inmiddels worden op preventief gebied de handen uit de mouwen gestoken. Stadswachten brengen flyers onder de ruitenwissers van de auto's aan om de eigenaar kenbaar te maken of de auto op de juiste wijze is achtergelaten. En wilt u rustig de tips bekijken waarmee u diefstal uit uw auto kunt voorkomen, kijk dan op www.politie.nl of haal een preventiefolder bij één van de vijf Apeldoonse politieburo's !

Verder wordt er in het Apeldoornse hard gewerkt om met diverse instanties preventie-projecten op te zetten, waardoor de burger duidelijk wordt dat de politie samen met haar partners werkt aan veiligheid.

Maar nogmaals: de politie verwacht ook een duidelijk aandeel van de burger zèlf oftewel meer zorg voor het meest gekoesterde vervoermiddel, want preventie begint bij jezelf !

Einde bericht

Nadere informatie:
Politievoorlichter Anton de Ronde
055-5486052

---- --