Dienstenbond CNV

Principe-akkoord CAO Architecten
07-05-2004

In de afgelopen week hebben de onderhandelingen over een nieuwe CAO een principe-akkoord opgeleverd. Belangrijk hierin zijn een aantal inhoudelijke vernieuwingen en financiële verbeteringen. Onderstaand zijn de hoofdlijnen verwoord. In de bijlage treft u het integrale principe-akkoord aan. Gelet op de aanvankelijke voorstellen leggen wij dit resultaat nadrukkelijk positief aan u voor.

Inhoudelijke vernieuwingen

Kinderopvang
Voor het eerst in de sector, is de vrijblijvendheid van werkgevers voor vergoeding van kinderopvang opgeheven. Met de nieuwe wetgeving in het vooruitzicht heeft de BNA uiteindelijk toch besloten om voor alle werknemers tot een zelfde vergoedingsregeling te komen. Een nieuwe regeling waaraan u rechten kunt ontlenen met ingang van 1 januari 2005, zonder willekeur. De bekostiging wordt per bedrijf geregeld. Er komt dus geen bedrijfstakfonds.

Met deze voorziening voor kinderopvang is een jarenlange vakbondseis gerealiseerd. De stap is nog niet volledig, want het betreft vooralsnog een bijdrage in de kosten voor één kind.

Coachingsbijdrage
In de vorige CAO-onderhandelingen is de discussie door CNV Dienstenbond aangezet over de manier waarop de sector zelf problemen met werkgelegenheid op kan lossen. Er is toen een voorzichtige start gemaakt met een bijdrage voor werknemers voor loopbaanoriëntatie Die bijdrage was vorig jaar gesteld op 100,=. In deze CAO-onderhandelingen is de bijdrage opgeschroefd naar 500,=.

Lidmaatschap CNV Dienstenbond goedkoper!
In de CAO à la carte wordt de mogelijkheid opgenomen om vakbondscontributie te betalen uit het brutoloon in plaats van netto. Afhankelijk van inkomen (en dus belastingschijf) kan dit een fikse korting opleveren op de contributie. Dat is iedere maand natuurlijk weer mooi meegenomen.

Bijzondere verloven
In de diverse regeltjes voor bijzonder verlof is een vereenvoudiging aangebracht in ruil voor een extra vakantiedag. Op grond van gemiddeld gebruik betekent dit een vooruitgang.

Financiële verbeteringen
Naast inhoudelijke vernieuwingen zijn er ook financiële verbeteringen gerealiseerd. De onderhandelingen hierover vonden plaats in het kader van het afgesloten najaarsakkoord 2003 waarin tot sterke loonmatiging is besloten.

Pensioen & salaris
Door de combinatie van een verschuiving van pensioenpremie en een beperkte loonsverhoging zal per 1 januari 2005 een inkomensverbetering worden gerealiseerd. Door de combinatie van deze twee zal de verbetering hoger zijn, naarmate het inkomen lager is. Dit heeft te maken met de franchise in de pensioenregeling. Dit is het deel van het inkomen waarover geen pensioenpremie wordt geheven. Effect: collegas die een inkomen verdienen dat net boven de franchise uitkomt hebben geen last van de verschuiving in pensioenpremie maar genieten wel volop van de verbetering van 0,75%. Dit profijt wordt relatief minder als het inkomen hoger wordt en er dus meer pensioenpremie afgedragen moet worden.

Naast deze structurele verbetering is ook afgesproken om de gestegen kosten van ziekenfonds en ziektekostenverzekering te compenseren met een eenmalige uitkering van 200,=.

Informatie
Voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van deze info kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer (023)5670686 of mail direct h.gerding@cnvdibo.nl

Tenslotte
Verspreiden of kopiëren van deze tekst is prima. Collegas die nog geen lid zijn van de CNV Dienstenbond kunnen vrijblijvend een informatiepakket opvragen via telefoonnummer (023)-5651052