Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 4 mei 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos
Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

College beantwoordt vragen PvdA over Taskforce Jeugdwerkloosheid (2004/5700)

De PvdA-fractie heeft door een artikel 42 brief d.d. 30 maart jl. het college gevraagd geïnformeerd te worden over een aantal zaken met betrekking tot de landelijk Taskforce Jeugdwerkloosheid. Deze heeft als taak om samen met werkgevers, intermediairs, opleiders, gemeenten en jongeren de oplopende jeugdwerkloosheid terug te dringen (meer informatie: www.jeugdwerkloosheid.nl).
Het college heeft ingestemd met de voorgestelde beantwoording. In het antwoord wordt kort ingegaan op onder meer de zienswijze, de bijdrage van de afdeling Economische Zaken, het opstellen van een regionaal actieplan RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiefunctie).

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Start vrijstellingsprocedure voor bouwaanvraag winkelcentrum Kauwenhof (2004/5608)
De gemeente heeft een formele bouwaanvraag ontvangen voor het gedeeltelijk vernieuwen en vergroten van het winkelcentrum Kauwenhof in de wijk Doorslag. Deze plannen zijn gedeeltelijk in strijd met het bestemmingsplan "Doorslag". Het college heeft vorig jaar besloten in principe medewerking te willen verlenen aan het opstarten van een vrijstellingsprocedure, wanneer er een formele bouwaanvraag wordt ingediend. Nu deze bouwaanvraag is ingediend, heeft het college besloten de vrijstellingsprocedure op te starten. Hiertoe zal het plan voor vier weken ter inzage worden gelegd, om zodoende een ieder de kans te geven op het plan te reageren. Wanneer de terinzagelegging plaats zal vinden wordt nog bekend gemaakt.

Dakopbouw woningen Galecop (2004/4434)
Het college heeft ingestemd met vrijstellingsvoorwaarden voor het realiseren van dakopbouwen op een type woning dat 37 keer voorkomt in het vierde uitwerkingsgebied van de wijk Galecop. De woningen hebben in de huidige situatie twee bouwlagen en meerdere bewoners hebben in de afgelopen jaren de wens geuit om een gedeeltelijke derde bouwlaag te realiseren. Het bestemmingsplan staat geen derde bouwlaag toe. Er is onderzocht onder welke voorwaarden medewerking zal worden verleend aan een vrijstellingsprocedure om een dakopbouw alsnog mogelijk te maken. De vrijstellingsvoorwaarden zijn daarvan het resultaat. Alle bewoners van de betreffende 37 woningen hebben de voorwaarden toegezonden gekregen en worden nu in de gelegenheid gesteld om desgewenst een ontwerpvoorstel in te dienen dat, naast de vrijstellingsvoorwaarden, tevens zal worden getoetst aan bouw- en welstandstechnische eisen. Er zal gekozen worden voor een standaardontwerp dat voor de betreffende woningen van toepassing zal worden. Dat standaardontwerp zal een vrijstellingsprocedure gaan doorlopen, waarbij de gebruikelijke mogelijkheden open staan voor het indienen van zienswijzen en/of bezwaren.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

College geeft geen subsidie aan ´Samen Verder´ (2004/3546) De Nieuwegeinse sportstichting `Samen Verder´ heeft een incidentele subsidie aangevraagd in verband met het 10-jarig lustrum van hun sportspeltoernooi in 2004.
De gemeente Nieuwegein kent sinds 1984 de regeling dat instellingen die 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaan, ten behoeve van het jubileum een financiële bijdrage kunnen verkrijgen. Deze bijdrage is maximaal ¤ 1.134,00 en is specifiek bedoeld voor de activiteiten in het kader van dit jubileum. De aanvraag voldoet niet aan de criteria en het college heeft daarom besloten de aanvraag niet te honoreren.
En wel om de volgende redenen: ten eerste is een jubileumsubsidie bedoeld voor een instelling en niet voor een activiteit dat zoveel jaar bestaat. Ten tweede is een criterium 'een jubileum van 25 jaar of een veelvoud daarvan' en 10 jaar voldoet hier niet aan.

Onderhandse aanbesteding keerwand nabij Wierselaan (2004/5615) In het deelgebied ten oosten van de Wierselaan heeft het college vooruitlopend op de reguliere werkzaamheden voor het bouwrijpmaken besloten de bouw van een keerwand tussen straat en singel partij enkelvoudig onderhands aan te besteden ten einde tijdig de bouwrijpe grond te kunnen leveren aan de projectontwikkelaar IBC-Heijmans/De Principaal. Hiermee denkt het college geld- en tijdwinst te kunnen boeken, omdat de verschillende werkzaamheden nu in elkaar kunnen schuiven, zodat de bouw van de woningen geen vertraging oploopt.

Artikel 42 brief Leefbaar Nieuwegein over speelvoorzieningen (2004/5677) De Fractie Leefbaar Nieuwegein heeft vragen gesteld inzake de juistheid van de begroting in het B en W voorstel 'Normering speelvoorzieningen'. Het college is akkoord met de antwoordbrief aan Leefbaar Nieuwegein waarin wordt aangegeven dat de begrotingscijfers correct zijn. Voor 2005 zal worden getracht de begrotingscijfers nog inzichtelijker weer te geven, zodat misverstanden als deze voorkomen kunnen worden.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Tarieven gehandicaptenparkeerkaart (2004/235)
Het platform Gehandicapten en Chronische Zieken Nieuwegein heeft gevraagd om verlaging van de tarieven voor de gehandicaptenparkeerkaart en de gehandicaptenparkeerplaats. Het college zal uit oogpunt van gelijkheid en participatie in de samenleving de raad een lager bedrag in de administratiekosten voorstellen voor de parkeerkaart.

Openbare parkeerplaatsen niet te koop (2004/5605)
Diverse bedrijven in de toekomstige parkeerreguleringsgebieden hebben gevraagd of het kopen van openbare parkeerplaatsen tot de mogelijkheden behoort. Deze optie wordt niet gehonoreerd, omdat juist de schaarste en het noodzakelijke dubbelgebruik van parkeervoorzieningen in strijd is met het exclusieve gebruik. Tevens kunnen toekomstige ontwikkelingen en de handhaving een intensiever gebruik van bestaande parkeervoorzieningen noodzakelijk maken.

Tijdelijke inzet privaatbedrijf voor handhaving parkeerregulering Doorslag (2004/5607)
Op 13 januari 2004 heeft het college van B&W richting gegeven aan de opzet van de parkeerorganisatie. Eén van de uitwerkings- en beslispunten was de wijze van handhaving voor de parkeerregulering op straat. Voor de uitvoering van de handhaving zijn vier opties mogelijk: de Politie, Stadswachten, privaat bedrijf, eigen gemeentepersoneel. Voor de korte termijn (start 1 oktober 2004 in Doorslag) is uitsluitend de (tijdelijke) inzet van een privaat bedrijf een reële haalbare optie. Daarvoor is een positief advies nodig van de korpschef van de Politie en goedkeuring door het Ministerie van Justitie. Nadat het perspectief voor de inzet van de Stadswachten duidelijk is bij de begrotingsbehandeling voor 2005 kan een keuze gemaakt worden voor de structurele inzet van de parkeerhandhaving door de Stadswachten of een private onderneming .

Huurverhoging per 1 juli 2004 (2004/)
Het college heeft ingestemd met de verhoging per 1 juli 2004 van de huren van de gemeentelijke woningen en woonwagenstandplaatsen. Een en ander conform het door het Ministerie van VROM vastgestelde huurprijsbeleid voor de periode van 1 juli 2004 tot en met 30 juni 2005.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 7-5-2004