Partij van de Arbeid


Den Haag, 7 mei 2004


PvdA en GroenLinks blazen correctief referendum nieuw leven in


Dit kabinet heeft er een handje van om met ingrijpende wetgeving te komen, maar durft de burger daar geen directe zeggenschap over te geven. Het heeft de mond vol van eigen verantwoordelijkheid , maar laat de Tijdelijke Referendum Wet op 1 januari 2005 roemloos ten onder gaan. Voordat ook maar één keer een correctief raadgevend referendum plaatsvond, wordt de burger dit middel uit handen geslagen. PvdA en GroenLinks nemen daarom samen het initiatief om het correctieve referendum op landelijk én lokaal niveau nieuw leven in te blazen.


De Tijdelijke Referendum Wet regelt dat burgers het recht hebben om door de politiek aangenomen wetgeving in een raadgevend referendum te corrigeren. De drempels in de wet zijn aanzienlijk, naar de mening van PvdA en GroenLinks te hoog, maar veel erger vinden beide partijen dat het referendum volledig wordt afgeschaft. Het is te gek voor woorden dat een bestaand democratisch recht voor burgers teniet wordt gedaan. Wie vertrouwen in de politiek wil versterken, gunt burgers een noodrem op het moment dat er een wet zonder maatschappelijk draagvlak wordt vastgesteld.


Omstreden voornemens van het kabinet moeten door burgers gecorrigeerd kunnen worden. Denk aan de voornemens rond prepensioen, WAO en levensloop. Of de introductie van eigen bijdragen en een no-claimkorting in het zorgstelsel, de veiligheid (groepsrisico s) rond Schiphol en de wetsvoorstellen over de gekozen burgermeester en het districtenstelsel.


Uit onderzoek blijkt dat 85% van de bevolking meer invloed wil op de politieke besluiten rond belangrijke onderwerpen via referenda. Daarom is het voor PvdA en GroenLinks niet te begrijpen dat, waar het kabinet zegt meer verantwoordelijkheid en ruimte te willen geven aan de samenleving, het in de praktijk wat anders doet door het referendum te schrappen.


PvdA en GroenLinks stellen voor om de Tijdelijke Referendum Wet over te laten gaan in een Wet Raadplegend Correctief Referendum. Daartoe hebben beide partijen een wetsvoorstel ontworpen. De initiatiefnemers rekenen in ieder geval op de steun van D66, gezien het belang dat deze partij aan referenda hecht. Daarnaast doen zij een klemmend beroep op VVD en CDA om de wet te steunen. Zij moeten zich realiseren dat er in ieder geval een apart referendum volgt over de Europese Grondwet. Als de burgers daarvan geproefd hebben, dan zullen ze zeker smaak hebben naar meer.