TENCE! UITZENDBUREAU


Veiligheid uitzendbranche vraagt om aandacht

Tènce! roept mei uit tot Veiligheidsmaand

Nederland kreeg in 2002 te maken met 167.000 arbeidsongevallen, waarvan 141.000 met letsel, 94.000 met verzuim en 84 met dodelijke afloop (bron: Min. SZW). Hierbij ging het in 13% van de gevallen om een flexwerker, terwijl flexwerkers landelijk slechts 3% van de banen bezetten. Reden genoeg dus om veiligheid in de uitzendbranche bovenaan de agenda te zetten. Tènce! Uitzendbureau loopt hierbij voorop. Het bedrijf is als enige in de Nederlandse top10 van uitzendorganisaties volledig VCU-gecertificeerd (Veiligheids- en gezondheidschecklist Uitzend- en Detacheringsbureaus). Om het onderwerp nog eens extra onder de aandacht te brengen, heeft Tènce! mei uitgeroepen tot Veiligheidsmaand.

Bijzonder is dat Tènce! Uitzendbureau als enige uit de Nederlandse top 10 van uitzendorganisaties volledig VCU-gecertificeerd is. Dit houdt in dat alle vestigingen getraind zijn in veilig werken, inclusief de vestigingen die zich vooral richten op kantoorwerk. Het gaat bij veiligheid immers niet alleen om ongevallen als gevolg van het werken met chemische stoffen, gevaarlijke machines of op grote hoogte, maar ook om het voorkomen van arbeidsverzuim door RSI of rugklachten door een verkeerde zitplek. Omdat niemand gebaat is bij arbeidsverzuim, blijft Tènce! investeren in veilig werken. Ook - of misschien wel ju¡st - in economisch mindere tijden. Bewustwording is daarbij het sleutelwoord.

Signalen uit de praktijk
Intercedenten en vestigingsmanagers draaien zoveel mogelijk een keer mee met het werk. Zo krijgen ze goed inzicht in wat het inhoudt en welke risico's er zijn. Dat bevordert een goede instructie aan de flexwerkers. Ook de flexwerkers houden hun ogen goed open. Zo kwamen er via de ondernemingsraad van Tènce! berichten binnen dat er behoefte bestond aan nóg meer aandacht voor veilig werken. Dat signaal is opgepikt en omgezet in extra activiteiten, bovenop de normale aandacht voor veiligheid. De meeste activiteiten vinden plaats in de maand mei, die bij Tènce! is uitgeroepen tot Veiligheidsmaand.

Activiteiten
In mei verschijnen twee nieuwsbrieven met als hoofdthema veiligheid: één voor klanten en één voor flexwerkers. Het eigen personeel van Tènce! doet volop mee. Naast ontnuchterende cijfers en waargebeurde verhalen, staat er op intranet een kennisquiz en doet iedereen mee met de prijs voor de beste veiligheidstip, waarvan de uitreiking plaatsvindt op 8 juni a.s. Ook gaan in mei de eerste cursisten van start met de onlangs gereedgekomen cursus VIL: Veiligheid voor intercedenten en leidinggevenden in de uitzendbranche. Verder kan iedereen zijn ervaringen en suggesties doorgeven via het e-mailadres veiligheid@tence.nl

Nauwe samenwerking met van Gansewinkel
Tènce! werkt met diverse klanten nauw samen op het gebied van veiligheid. Eén daarvan is afvaldienstverlener van Gansewinkel BV, met 4000 medewerkers actief in zeven landen. Samen met de vestiging van van Gansewinkel in Oss werd voor die locatie in maart 2004 een veiligheidsboekje en fotomap met concrete praktijkvoorbeelden ontwikkeld. Aan de hand daarvan krijgen flexwerkers bij de Tènce!-vestiging de basisinstructie, waarna stap 2 (controle beschermingsmiddelen) en stap 3 (uitleg vuilniswagen) bij van Gansewinkel plaatsvinden.
Op basis van een tenderprocedure levert Tènce! met ingang van januari 2004 in heel Nederland flexdiensten aan van Gansewinkel.

Over Tènce!
Tènce! maakt met 36 vestigingen in Nederland deel uit van Vebego International, een dienstverlenend concern dat actief is in acht Europese landen op het gebied van schoonmaakdiensten, schoonmaakproducten en -systemen, facilitaire dienstverlening, personeelsdiensten en greenfields.

EINDE PERSBERICHT


--------------------------------------