Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

2030413390

Vragen van de leden Tjon-A-Ten en Wolfsen (beiden fractie PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken, voor Ontwikkelingssamenwerking en van Justitie over sekstoerisme in Mexico. (Ingezonden 23 april 2004)


1
Heeft u kennisgenomen van het artikel 'Acapulco zet camera's in tegen Sekstoeristen'? 1)


2
Bent u, mede omdat ook burgers van de EU-lidstaten zich schuldig maken aan dergelijke misbruikpraktijken, bereid tijdens het Nederlandse Voorzitterschap van de EU te werken aan het opstellen van zogenaamde 'EU Guidelines on Children and Sexual Abuse', waarin nadrukkelijk wordt aangegeven welke inspanningen de EU-lidstaten willen plegen om dit fenomeen te voorkomen, te bestrijden c.q. uit te bannen?


3
Bent u, mede met het oog op de bescherming van minderjarigen tegen prostitutie (inclusief rehabilitatieprogramma's voor de slachtoffers), bereid conform de in paragraaf 16 van de bij ILO Conventie 182 horende Aanbeveling, eventueel in internationaal verband, (meer) juridische bijstand (de extraterritoriale werking van zedenwetgeving) en assistentie te verlenen aan landen, waaronder Mexico, waar een nationaal systeem ontbreekt om slachtoffers van seksueel misbruik op te vangen?


4
Heeft Nederland het bij het Verdrag voor de Rechten van het Kind opgestelde facultatieve Protocol, waarin de begrippen kinderhandel, -prostitutie en
-pornografie nader worden omschreven, al geratificeerd? Zo neen, bent u bereid het bij het Verdrag voor de Rechten van het Kind opgestelde facultatieve Protocol te ratificeren? Zo ja, op welke termijn?


5
Bent u bereid tijdens het Nederlandse Voorzitterschap van de EU andere EU- landen op te roepen het bij het Verdrag voor de Rechten van het Kind opgestelde facultatieve Protocol te ondertekenen en te ratificeren? Zo neen, waarom niet?


6
Zijn via cameratoezicht in de openbare ruimte gemaakte beelden bruikbaar als strafrechtelijk bewijsmateriaal om personen met de Nederlandse nationaliteit, dan wel personen met een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, die zich in Acapulco schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen/minderjarigen, te vervolgen en eventueel te veroordelen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer en onder welke omstandigheden?


7
In welke mate en in welke EU-landen worden met cameratoezicht verkregen beelden met succes gebruikt om kindersekstoeristen die genoemde misbruikpraktijken gepleegd hebben, aan te houden en voor de rechter te laten brengen?


1) de Volkskrant, 3 april jl., p. 6