Gemeente Oss


7/5/2004 - Aanvragen lintjesregen 2005

PERSBERICHT

Geslaagde lintjesregen
Ter gelegenheid van de lintjesregen, 29 april jl. mocht ik dit jaar aan 14 bijzondere medeburgers uit onze gemeente, een koninklijke onderscheiding uitreiken. De oproep van vorig jaar om zeer verdienstelijke personen uit onze gemeente voor te dragen voor een koninklijke onderscheiding heeft wederom geleid tot veel aanvragen. Ten aanzien van al degenen die bereid waren om een voordracht te doen, wil ik mijn bijzondere erkentelijkheid uitspreken voor de moeite, tijd en inzet die zij er voor over hebben gehad om dit te doen. Want als burgemeester blijf ik afhankelijk van initiatieven uit de samenleving.

Nieuwe oproep
Ook voor het komend jaar wil ik langs deze weg een beroep op u doen om een voordracht te doen voor een bijzonder verdienstelijke inwoner uit Oss. Er zijn in onze gemeente veel vrijwilligers op een bijzondere wijze maatschappelijk actief, waarbij in uw omgeving beslist wel een kandidaat is, die op sociaal-maatschappelijk terrein zijn/haar sporen heeft verdiend en voor een koninklijke onderscheiding in aanmerking dient te komen.
Het gaat om mensen die jarenlang (bijv. 25 jaar) in één of meerdere functies (bijv. bestuursfunctie) actief zijn (geweest) voor onze samenleving of een deel daarvan. Maar andere mogelijkheden voor onderscheidingen kunnen zijn, prestaties of inspanningen- vaak op basis van bijzondere talenten- (sport, kunst, cultuur, wetenschap) die erg belangrijk zijn voor de maatschappij.

Procedure
De burgemeester neemt een aanvraag in behandeling, verricht onderzoek, stelt een aanbeveling op en dient, via de Commissaris van de Koningin bij het Kapittel voor de Civiele Orden, een voordracht in. Deze instantie is belast met de behandeling van de aanvraag en brengt advies uit aan de desbetreffende vakminister. De minister onder wiens verantwoordelijkheid het maatschappelijk gebied valt, waarop de bijzondere verdiensten betrekking hebben, beslist of de aanvraag wel of niet wordt gehonoreerd.

Behandelingsduur
Wanneer u een aanvraag voor de lintjesregen wilt indienen dan dient u er rekening mee te houden dat de behandelingstermijn t.b.v. Koninginnedag (lintjesregen) erg lang is (ongeveer 8 maanden). Deze behandelingsduur wijkt af van de aanvraag met betrekking tot het uitreiken van een koninklijke onderscheiding bij een bijzondere gelegenheid, de behandelingsduur is dan 5 tot 6 maanden. In verband hiermee dient de aanvraag vóór 1 juli 2004 bij de burgemeester te worden ingediend. De aanvraag wordt in behandeling genomen (zie procedure), waarna ze door de burgemeester vóór 1 september 2004 bij de Commissaris van de Koningin wordt ingediend. In de loop van 2005 ontvangen wij officieel bericht met betrekking tot de toekenning van de aangevraagde koninklijke onderscheiding, waarna wij contact opnemen met de aanvrager.

Informatie
Voor meer inhoudelijke informatie met betrekking tot (het indienen van) een aanvraag voor een koninklijke onderscheiding kunt u terecht bij mijn kabinetschef, mevrouw Anja Kleinpenning-Loosschilder. Zij is telefonisch bereikbaar op nummer 62 92 35.

Herman Klitsie

Burgemeester