Nieuw-Vlaamse Alliantie


Pediaters: N-VA wil Vlaamse planningscommissie (07/05/04)

Net als de huisartsen, psychiaters, hematologen, geriaters... verbaast het de N-VA geenszins dat steeds minder pediaters willen werken in een ziekenhuis. Dat komt omdat kinderartsen weinig of geen technische prestaties kunnen verstrekken. Die technische prestaties worden tot op heden nog altijd veel beter gehonoreerd. Omwille van het verzekeren van hun broodwinning keren de kinderartsen dan maar terug naar hun thuisconsultaties. Daarmee worden ze trouwens vaak de rechtstreekse concurrenten van de huisartsen genoemd.

Dit is duidelijk een staaltje wanbeleid van de laatste 15 jaar onder SP.A - PS (De Galan, Busquin, Vandenbroucke, Colla, Santkin, Demotte). De bevoegde overheid heeft het vertikt rationeel na te denken over de invulling van het contingent artsen.

In Wallonië is er een overschot aan artsen. Globaal is er in Vlaanderen geen tekort, noch een teveel aan artsen. Het probleem is echter dat bepaalde disciplines met een tekort kampen, zoals de kinderartsen, en anderen met een teveel (anesthesie bv.). De N-VA pleit daarom voor een Vlaamse Planningscommissie, die rationeel en op lange termijn bekijkt wat de noden voor Vlaanderen zijn. Noden die duidelijk verschillen van onze Zuiderburen, daar Vlaanderen meer aandacht schenkt aan preventie, een goede huisarts...

Daarenboven kunnen deze mindere populaire specialiteiten alleen aantrekkelijker gemaakt worden wanneer de administratieve rompslomp drastisch vermindert, de intellectuele act geherwaardeerd wordt... N-VA staat klaar om een Vlaamse Gezondheidszorg uit te bouwen wanneer deze bevoegdheid naar de gemeenschappen wordt overgedragen.

Auteur:
Dr. Louis Ide, partijraadslid, Geert Bourgeois, algemeen voorzitter Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be