Gemeente Amsterdam

Takkendagen groot succes
7 mei 2004 - Zuidoost

Hoewel in mei nog een keer het grof tuinafval wordt ingezameld kan nu al worden geconcludeerd dat de extra inzameldagen voor grof tuinafval een groot succes zijn.
De bewoners blijken de takkendagen bijzonder te waarderen en leveren het tuinafval goed gebundeld aan. Dit maakt het inzamelen gemakkelijker terwijl de straat na de inzameling weer schoon is. Sommige bewoners zijn zelfs zo enthousiast dat ze het tuinafval in grote plastic zakken stoppen. Dit leidt echter tot problemen bij het inzamelen met de kraanwagen en ook bij het vermalen van het tuinafval tot haksel.

Naar aanleiding van het besluit van de stadsdeelraad in september vorig jaar om geen GFT meer gescheiden in te zamelen, zijn de groene GFT containers uit de desbetreffende wijken ingenomen. Maar de bewoners van woningen met een tuin produceren jaarlijks een aanzienlijke hoeveelheid tuinafval waarvoor de restcontainer voor het huisvuil onvoldoende capaciteit biedt.

Mede op basis hiervan hebben een aantal leden van de stadsdeelraad bij de behandeling van voornoemd besluit de portefeuillehouder gevraagd het idee van `takkendag', dat wil zeggen extra inzameldagen voor grof tuinafval, nader uit te werken.

Dit verzoek heeft tot resultaat gehad dat er vanaf 2004 in stadsdeel Zuidoost drie maal in het voorjaar en drie maal in het najaar een extra inzameldag voor het grof tuinafval is ingesteld. Onder grof tuinafval valt alles wat in de tuin groeit en bloeit. Schuttingen, palen, tegels en bielsen zijn nadrukkelijk geen tuinafval.

Bewoners van de desbetreffende wijken hebben tevens een aparte tuinafvalkalender in de bus gekregen waarop de inzameldagen per buurt zijn vermeld. Bewoners die woonachtig zijn in wijken waar het huisvuil niet wordt ingezameld met behulp van de huisgebonden minicontainer, vallen niet onder deze extra service omdat de inzamelwijze in deze wijken niet veranderd is.

Ook buiten de inzameldagen hoeven bewoners van Zuidoost nooit met hun afval te blijven zitten. Ieder inwoner van Zuidoost kan zes dagen per week elke soort afval kosteloos aanbieden bij het afvalpunt aan de Meerkerkdreef 31.

© Gemeente Amsterdam