PLAN NEDERLAND

Moeders wereldwijd onmisbaar

Ook in Nederland houden moeders de lokale gemeenschap draaiende

Amsterdam, 7 mei 2004. Nederlandse moeders besteden wekelijks zo'n 20 uur aan de lokale gemeenschap, bijvoorbeeld in de vorm van hulp bij het onderwijs, zorg voor andermans kinderen, lokale politiek en vrijwilligerswerk. Dat is ruim drie keer zo veel als niet-moeders. Dit blijkt uit onderzoek van Blauw Research dat is uitgevoerd in opdracht van Plan Nederland. Het betekent dat Nederlandse moeders een grote invloed hebben op de lokale gemeenschap, net als in Afrika. Daar besteden moeders zelfs twee keer zo veel tijd aan hun gemeenschap: veertig uur per week. Vanwege hun invloedrijke rol richt Plan Nederland zich in belangrijke mate op vrouwen om structurele verbeteringen in de lokale gemeenschap te kunnen realiseren.

Waardering
Driekwart van de Nederlandse bevolking vindt het van essentieel belang dat mensen de lokale gemeenschap ondersteunen. Toch zijn het ook in Nederland vooral de moeders die de lokale gemeenschap draaiende houden. Gemiddeld besteden moeders 20 uur per week aan werk voor de gemeenschap en ruim een kwart besteedt zelfs meer dan 20 uur per week hieraan. Dit is ruim drie (3,4) keer zo veel als niet-moeders en twee keer zo veel als de gemiddelde Nederlander. Ongeveer de helft van de moeders vindt echter dat zij hiervoor niet voldoende waardering krijgen van hun omgeving. Plan steunt wereldwijd de gemeenschapszin en solidariteit van vrouwen. 'Des te langer een vrouw onderwijs heeft gevolgd, des te lager de kindersterfte',aldus Plan.

De motor achter de gemeenschap
Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd vrouwen de motor achter de gemeenschap zijn. In welke mate zij dat zijn, verschilt per land. In Afrika is het zo dat lokale gemeenschappen zonder vrouwen minder functioneren. Plan stimuleert en ondersteunt vrouwen om het initiatief te nemen bij het opbouwen van een duurzame toekomst van hun gemeenschap en daarmee voor hun kinderen. Onderzoek laat zien dat educatie aan jonge vrouwen een groot effect heeft op de toekomstkansen van kinderen.

Als een vrouw onderwijs heeft genoten, is de kans groter dat haar kinderen (en dochters) ook naar school gaan. Meisjes trouwen later, en krijgen op latere leeftijd kinderen en vaak ook minder kinderen, waardoor het welzijn van het gezin toeneemt.

De belangrijke rol van moeders wereldwijd wordt door ruim de helft van de Nederlandse bevolking erkend. Van de moeders zelf vindt ruim 70 procent dat moeders de motor achter de gemeenschap zijn.

Plan Nederland
Plan Nederland is lid van de koepelorganisatie Plan International: een internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie met activiteiten in 45 programmalanden. Plan International werd in 1937 opgericht als Foster Parent's Scheme for (War) Children of Spain. De primaire doelstelling van Plan is het realiseren van een structurele verbetering van de levensomstandigheden van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Plan voert programma's en projecten uit in de directe leefomgeving van kinderen. Voor meer informatie www.plannederland.nl.

Einde persbericht

Noot voor de redactie,