Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl


Ivo Hommes
070 370 6126

4462
07.05.04

PARTICULIERE FUNCTIONARIS INZETBAAR ALS OPSPORINGSAMBTENAAR VOOR

HANDHAVING KLEINE ERGERNISSEN

De gemeenten krijgen de mogelijkheid om particuliere functionarissen aan te stellen als buitengewoon opsporingsambtenaar. Deze functionaris werkt onder regie van de politie en treedt in dienst van de gemeente. Tevens moet de ambtenaar als zodanig herkenbaar zijn bijvoorbeeld aan een gemeentelijk uniform. De uitbreiding van de mogelijkheden voor de aanbieders van particuliere veiligheidszorg komt voort uit het veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving'. Dit blijkt uit een brief van minister Donner van Justitie, mede namens minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil met concrete maatregelen de overlast terugdringen in het publieke en semi-publieke domein. Een van de maatregelen is het verruimen van de inzet van particuliere functionarissen. Daarmee wordt de handhaving niet alleen doelmatiger, maar ook meer zichtbaar voor de burger. Bovendien wordt de politie ontlast. Minister Donner biedt daarom gemeenten de mogelijkheid particuliere functionarissen aan te stellen die zich richten op het handhaven van het gemeentelijk parkeerbeleid en op de kleine ergernissen. Het gaat dan bijvoorbeeld om fout parkeren, graffiti en vervuiling. De betreffende ambtenaar krijgt een beperkte opsporingsbevoegdheid conform de BOA-systematiek (Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar). Dat betekent dat hij (of zij) boetes kan opleggen en personen staande kan houden. Naar verwachting zal het aanstellen van een dergelijke functionaris vanaf 1 september dit jaar tot de mogelijkheden behoren.

Tevens ondersteunt de minister het beleid van gemeenten om ook particuliere beveiligers in te zetten voor toezicht in het publieke domein. De inzet van particuliere beveiligers kan immers zorgen voor meer politiecapaciteit op andere plekken. De particuliere beveiligers kunnen preventief aanwezig zijn, signaleren en service verlenen. Wel zijn er voorwaarden aan de inzet van particuliere beveiligers verbonden. Zo moeten de gemeenteraad en de lokale driehoek er mee instemmen. Voorts moeten er goede werkafspraken liggen met de politie, die de operationele regie houdt. De inzet gebeurt onder gezag van de gemeente. De particuliere beveiligers hebben geen opsporingsbevoegdheid.


-----------------------------

07 mei 04 15:05