Provincie Noord-Holland

Datum 7-5-2004 14:39:00

Onderwerp Veel animo voor subsidieregeling bedrijventerreinen

Ellen van der Klei
De provincie wil het vestigingsklimaat voor bedrijven in Noord-Holland Noord verbeteren door bestaande bedrijventerreinen te moderniseren en beter bereikbaar te maken. Hiervoor is 23,5 miljoen euro subsidie voor een periode van vier jaar beschikbaar gesteld. De belangstelling voor subsidieregeling voor Herstructurering en Innovatief Ruimtegebruik op Bedrijventerreinen in Noord-Holland (HIRB) is groot. Tot 1 mei 2004 zijn 40 aanvragen ingediend, met totaal 14,6 miljoen euro aan gevraagde subsidie. Het grootste deel daarvan bestaat uit onderzoeken naar verbeteringsmogelijkheden op bedrijventerreinen. Een kwart bestaat uit grote herinrichtingsprojecten waarbij de subsidievraag meer dan een miljoen euro bedraagt.
De provincie wil het vestigingsklimaat voor bedrijven in Noord-Holland Noord verbeteren door bestaande bedrijventerreinen te moderniseren en beter bereikbaar te maken. Hiervoor is 23,5 miljoen euro subsidie voor een periode van vier jaar beschikbaar gesteld. De belangstelling voor subsidieregeling voor Herstructurering en Innovatief Ruimtegebruik op Bedrijventerreinen in Noord-Holland (HIRB) is groot. Tot 1 mei 2004 zijn 40 aanvragen ingediend, met totaal 14,6 miljoen euro aan gevraagde subsidie. Het grootste deel daarvan zijn onderzoeken naar verbeteringsmogelijkheden op bedrijventerreinen. Een kwart bestaat uit grote herinrichtingsprojecten waarbij de subsidievraag meer dan een miljoen euro bedraagt.

Voor 2004 is 5,8 miljoen euro beschikbaar. De nu ingediende aanvragen zullen worden beoordeeld door een hiervoor in het leven geroepen beoordelingscommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties in Noord-Holland, waaronder MKB-Nederland, Samenwerkende Kamers van Koophandel en Fabrieken, Milieufederatie Noord-Holland, Stichting Businesspark Belangen. Ook het Ministerie van Economische Zaken en een hoogleraar van de TU Delft participeren in deze commissie.

Het accent van de HIRB ligt op het zo optimaal mogelijk benutten van de ruimte, waarvoor een doelstelling van 15% ruimtewinst geldt. Daarnaast moet er invulling worden gegeven aan goede bereikbaarheid, zorgvuldig beheer, vernieuwing in technologie, duurzaamheid en veiligheid.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zullen nog voor de zomervakantie een besluit nemen op de eerste inschrijving. Projecten die bij de eerste inschrijving niet gehonoreerd zijn kunnen, na eventuele verder uitwerking hun project bij een volgende inschrijving weer indienen.

Meer info: www.noord-holland.nl.