Dienstenbond CNV

Stukgelopen CAO-overleg Uitvaart
07-05-2004

"Geen machtspolitieke spelletjes met werkgevers in de uitvaart" is het argument dat de woordvoerder van de werkgevers in de uitvaart gebruikte om niet in te gaan op het verzoek van de vakorganisaties het CAO-overleg te schorsen tot de maand september van dit jaar.

De werkgeversorganisaties in de Uitvaart (VOU, NUVU en NVU) willen niet verder praten over wijzigingen in de CAO voor de Uitvaartverzorging met een nieuwe looptijd vanaf 1 juli 2004 tot 1 juli 2005. Uw vakorganisatie had het verzoek gedaan pas in september verder te vergaderen omdat de situatie betreffende het najaarsakkoord op dit moment nog volstrekt onduidelijk is. Uw bestuurder acht het onverstandig zich nu bij CAO vast te leggen op afspraken die mogelijk in een volstrekt ander daglicht komen te staan als de onderhandelingen tussen regering en sociale partners in Den Haag mislukken. Ook u zult de media volgen en geconstateerd hebben dat de afspraken die zijn vastgelegd in het najaarsakkoord op dit moment op losse schroeven staan. Uitstel tot september zou naar verwachting- voldoende ruimte hebben geboden om duidelijkheid te krijgen in alles wat uw belang is op het gebied van arbeid, inkomen, pensioen en rechtszekerheid.

Helaas hadden de werkgevers hieraan geen boodschap. Ook afsluiting van een nieuwe CAO waaraan een voorbehoud op actuele onderwerpen werd gekoppeld, is van de hand gewezen.

Men wilde nu tot afspraken komen of anders helemaal niet. Voor dat laatste hebben wij gekozen, in uw belang!

De huidige CAO loopt dus met een jaar door. Verbeteringsvoorstellen gaan een jaar in de koelkast.

Met de werkgevers is wel afgesproken dat er in het najaar een zogenaamd regulier arbeidsvoorwaardenoverleg plaatsvindt. In dat overleg worden wijzigingen of nieuwe zaken van de bestaande CAO besproken om in het eigenlijke CAO-overleg opnieuw te bespreken en zo nodig- vast te leggen. Op die manier houden we de vinger aan de pols en blijven we de ontwikkelingen in de uitvaartverzorging ook langs deze weg op de voet volgen.

Overigens nodigt deze houding van de werkgevers uw vakorganisatie wel uit om te gaan praten over bedrijfs-CAOs. Het is immers in de uitvaartverzorging een publiekelijk geheim dat de kleine en middelgrote ondernemingen, vaak verenigd in de NUVU, bij uitstek de halsstarrige partij zijn in voortgang en professionaliteit op het gebied van collectieve arbeidsvoorwaarden in de uitvaart!

Wat collectief aan verbeteringen niet bereikt kan worden is mogelijk per bedrijf juist goed bespreekbaar.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!

Heeft u vragen of opmerkingen over deze info, zendt dan een e-mail aan a.kasper@cnvdibo.nl of
stuur een brief aan CNV Dienstenbond, t.a.v. A. Kasper, Ampèrestraat 10, 1221 GJ Hilversum.