Gemeente Den Haag

april 2004
Ooievaar siert nieuwe bewegwijzering Haagse binnenstad

Op het Lange Voorhout is vanmiddag de eerste van 50 nieuwe bewegwijzeringsmasten geplaatst die ervoor moeten zorgen dat bezoekers de belangrijkste bezienswaardigheden in de Haagse binnenstad weten te vinden. Het Haagse karakter van de ANWB-borden wordt versterkt door een goudkleurige ooievaar op de top van de mast. De masten zijn hiermee uniek in Nederland. Nieuw is ook de verwijzing van en naar de parkeergarages. Wel hebben de borden op de nieuwe mast hun zwarte ondergrond met gouden letters behouden. Vanaf mei plaatst de ANWB de 50 nieuwe masten in de Haagse binnenstad. Aan de masten hangen in totaal 220 borden die verwijzen naar 58 bestemmingen en bezienswaardigheden.

"Ieder jaar stijgt het aantal bezoekers van onze binnenstad. In 1997 nog 27 miljoen en afgelopen jaar mochten we 29 miljoen bezoekers verwelkomen, waarvan 11 miljoen bezoekers van buiten Den Haag. Al die bezoekers kunnen straks gemakkelijk hun weg vinden en door de ooievaar op de masten is het ook nog eens een verrijking voor het Haagse straatbeeld", aldus binnenstadswethouder Bruno Bruins. Voor de nieuwe bewegwijzering heeft wethouder economie Bas Verkerk ruim 80.000 euro uitgetrokken. Verkerk: "Het opknappen van de binnenstad is goed voor de ondernemers in onze stad. Het bevordert de omzet en leidt op termijn tot nieuwe werkgelegenheid".

ANWB
In opdracht van de gemeente Den Haag maakte de ANWB een plan dat de basis legt voor het systeem van bewegwijzering. Daar zijn bestemmingen en looproutes in opgenomen. De routes zijn ook op verkeersveiligheid getoetst. Doel is de voetgangers (met name die minder goed bekend zijn in de stad) vlot naar hun bestemming te verwijzen. ANWB voetgangerswegwijzers staan in 35 steden in Nederland. Op de wegwijzers komt een speciaal voor Den Haag ontworpen ooievaar te staan. De ontwerpster is mevrouw
T. H. Kant uit Wassenaar. Na Tiel is Den Haag de tweede stad in Nederland die een eigen beeltenis op de mast krijgt.

Den Haag en de ooievaar
Vanaf 1816 ligt het uiterlijk van het gemeentewapen officieel vast en de omschrijving ervan luidt sinds 1954 - toen er een kleine aanpassing plaatsvond - als volgt: 'In goud, een stappende ooievaar van natuurlijke kleur, . De ooievaar zelf staat bekend als een gelukbrengende vogel. De reden van de verering en daaraan verbonden opneming van de ooievaar in het wapen is niet overgeleverd.