Gemeente Den Haag

mei 2004
Oogletsel door ammoniak in huisvuil (7 mei)

Op woensdag 5 mei jl. is in Den Haag huisvuil verkeerd aangeboden. In de huisvuilzak zat de gevaarlijke stof ammoniak. Bij het ophalen van het huisvuil heeft een medewerker van de Haagse Milieu Services (HMS) daardoor oogletsel opgelopen, omdat de ammoniak in zijn ogen terecht is gekomen.
Het is van groot belang dat inwoners van Den Haag hun huisvuil op de juiste wijze aanbieden.
Dit betekent dat er geen gevaarlijke stoffen, zoals ammoniak, in de huisvuilzak mogen zitten.

Geen ammoniak in huisvuilzak
Bovengenoemd incident kon gebeuren, omdat het huisvuil niet aangeboden werd volgens de reguliere aanbiedingsregels. Gevaarlijke stoffen als ammoniak horen niet thuis in een huisvuilzak, maar moeten gescheiden worden aangeboden bij een van de drie milieudepots ofwel teruggebracht naar de winkel waar het product is gekocht. Welke regels er precies gelden, zijn te vinden op de huisvuilkalender die iedere inwoner heeft ontvangen en op de gemeentelijke website
www.denhaag.nl/smartsite.html?id=25089. Informatie over huisvuil en gevaarlijke stoffen is ook te vinden op de website van het ministerie van VROM, www.vrom.nl.

Serieus
De gemeente pakt het overtreden van de aanbiedingsregels voor huisvuil serieus aan. Bij verkeerd aangeboden huisvuil gaat de gemeente op zoek naar de aanbieder. De kosten voor het verwijderen van het afval worden dan verhaald op de aanbieder. In het geval van de HMS-medewerker die oogletsel opliep doordat hij ammoniak in zijn ogen kreeg, is aangifte gedaan bij de politie en kan de aanbieder rekenen op een proces-verbaal.