Vereniging Milieudefensie


Dicht bouwen maakt niet krap

In de Nota Ruimte van het kabinet Balkende II is het open groene landschap bijna vogelvrij. Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en het Amsterdamse architectenbureau Tangram wilden laten zien dat het ook anders kan. Ze nodigden minister Dekker van VROM en Tweede Kamerleden uit voor de presentatie `Bouwen mag én kan'.

`s Lands bekendste Schipholactivist, de gewezen huisarts C.A. van Ojik, was er speciaal voor uit Zwanenburg gekomen ("natúúrlijk heeft dit met Schiphol te maken!"), de pers was rijkelijk aanwezig, maar geen minister of volksvertegenwoordiger liet zich zien op de ochtend van 22 maart in het chique cafézaaltje aan het Haagse Plein. Hetzelfde zaaltje waar - heel toevallig - eerder ir. Johan Osinga, projectdirecteur bij VROM, en zijn ploeg het startsein had geven voor de Nota Ruimte. Nu, zeven maanden later is de Nota klaar en is Osinga gekomen om namens de minister kritiek in ontvangst te nemen van Natuur en Milieu en Milieudefensie, maar vooral van Charlotte ten Dijke, stedenbouwkundige van architectenbureau Tangram uit Amsterdam. De officiële inspraaksessie met de minister, die onmiddellijk na afloop van deze bijeenkomst zal volgen, doen de maatschappelijke organisaties af als een lachertje, want maar liefst elf clubs, van de ANWB en LTO tot Staatsbosbeheer en Stichting Waddenzee, krijgen samen één uur de tijd om hun zegje te doen. Om toch wat dieper te kunnen ingaan op de consequenties van de Nota voor de ruimtelijke kwaliteit van Nederland, nodigden Natuur en Milieu en Milieudefensie Ten Dijke uit - en vonden in haar een geweldige spreekbuis.

Park erop
Tangram is al jarenlang bezig met het bedenken van creatieve oplossingen om de schaarse ruimte in Nederland beter te gebruiken, en zoekt het in `verdichting' van het stedelijk weefsel. Dat wil niet zeggen, zo benadrukt Ten Dijke, dat we dichter op elkaar moeten gaan wonen. Integendeel, als het goed is, geeft het een algehele verbetering van het leefklimaat in de stad. Verdichting betekent ook niet dat er veel meer flats gebouwd worden. Een fascinerend plan dat Tangram heeft ontwikkeld, is de revitalisering van het oude bedrijventerrein Zichtenburg in Den Haag. Revitaliseren en dan hup, een park erbovenop met woningen en een kantorencomplex om de boel te financieren. Zo makkelijk als het klinkt is het niet, en het zal ook een hoop geld kosten, maar het kan. Ook de boven het water gebouwde woningen in De Aker in Amsterdam zijn een voorbeeld van een Tangram-project waarbij binnen de bebouwde omgeving extra ruimte is gecreëerd zonder dat dit ten koste gaat van woon- en leefgenot.

Armere stad
Wat het architectenbureau drijft, is de diepe overtuiging dat Nederland gebaat is bij een planologisch zo scherp mogelijk contrast tussen stedelijke ruimte en landelijk gebied, tussen groen en rood. Wordt die grens vager, dan gaat dat niet alleen ten koste van het landschap, maar ook van het leefklimaat in de stad. Want het zijn de beter bedeelden die zich kunnen veroorloven om `in het groen' te gaan wonen, en met hun vertrek zal de stad armer worden, de bevolkingsbouw eenzijdiger en het voorzieningenniveau schraler. Maar helaas: bouwen op maagdelijke terreinen in het buitengebied, ofwel, in ambtenarentaal, op `uitleglocaties' is veel gemakkelijker en veel goedkoper dan binnen de stedelijke ruimte te zoeken naar nieuwe gebruiksmogelijkheden. De Nota Ruimte geeft, tot ongenoegen van
-Charlotte ten Dijke, gemeenten en provincies veel meer dan voorheen de vrije hand om te bouwen in het groen, waarmee het door Tangram en de milieubeweging gedeelde ideaal van stedelijke verdichting als oplossing voor het ruimteprobleem, nog moeilijker te veroveren zal zijn. De korte reactie van Johan Osinga van VROM op het bevlogen verhaal van de stedenbouwkundige kwam neer op: "Leuk ja, maar te duur."

o Dit artikel is verschenen in Milieudefensie Magazine (april 2004). Auteur: Brigit Kooijman

o Website Tangram: www.tangramarchitecten.nl