Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Nederlander in Cambodja aangehouden voor pedofilie

De 48-jarige Nederlandse toerist Rene A. is in Cambodja aangehouden op verdenking van pedofilie. De politie in het hoofdstad Phnom Penh kon de man arresteren op aanwijzingen van de organisatie Actie voor de Kinderen.

De Nederlander wordt ervan beschuldigd seks te hebben bedreven met minderjarige jongens. In de hotelkamer van de verdachte trof de politie drie jongens aan, twee van dertien jaar oud en één van zestien jaar oud. Voorts vonden de agenten een reeks foto's van Cambodjaanse jongetjes hetgeen op de schuld van de verdachte zou wijzen. Hij zou de plaatjes ook onder vrienden hebben verspreid.

Kindersekstoerisme

Cambodja is ook een favoriete bestemming voor kindersekstoeristen aan het worden. Dertig procent van de daders bestaat uit toeristen. Armoede wordt genoemd als een van de belangrijkste oorzaken van kindersekstoerisme. Ontwrichte sociale banden verergeren het probleem. Cambodja kent een levendige seksindustrie. Naar schatting 30 procent van de commerciële sekswerkers in Cambodja zijn geëxploiteerde kinderen. De helft van hen is verkocht aan bordelen door mensen die ze kenden. Sommige van de kinderen worden al maanden of jaren vastgehouden door pooiers of bordeelhouders.

Wetgeving

Cambodja heeft enige tijd geleden een wet aangenomen die kidnapping, mensenhandel en seksuele exploitatie verbiedt. Daarnaast is het strafbaar om ontucht te hebben met minderjarigen onder de vijftien jaar. Indien schuldig bevonden hangt A. een straf van tien tot twintig jaar boven het hoofd. De Nederlander is slechts een van de vele buitenlanders die sinds vorig jaar is gearresteerd in de Cambodjaanse strijd tegen het sekstoerisme en pedofilie.

---


---

Laatst gewijzigd: 07-05-2004