Gemeente Dordrecht


College pakt verkeersdoorstroming Dordrecht-West aan

Het college van burgemeester en wethouders wil een onderzoek doen naar de verbetering van de verkeersdoorstroming in het bedrijvengebied Dordrecht-West. Hiervoor wordt een kredietaanvraag gedaan bij de gemeenteraad.

Door de geplande ontwikkelingen van de bedrijventerreinen en de te verwachten groei in arbeidsplaatsen, zal de druk op de bereikbaarheid van het hele gebied Dordrecht-West toenemen. Momenteel zijn er dagelijks doorstromingsproblemen. Verkeersknooppunt A16/N3 en de afrit Dordrecht-Centrum lijken nu al aan de maximale capaciteit te komen. Vooral de ochtend- en avondspits zorgen voor grote verkeersdrukte en verstoren de doorstroming van de A16 en N3.

Dordrecht wil een aantrekkelijke vestigingsplaats zijn voor bedrijven. Bereikbaarheid is daarbij een belangrijke vestigingsfactor. Zonder een goede bereikbaarheid zullen de ambities voor uitbreiding en verbetering van werkgelegenheidsgebieden moeizaam of zelfs niet te realiseren zijn. Het is van groot belang dat de gemeente en de ondernemers gezamenlijk werken aan de bereikbaarheid van Dordrecht-West.

Het onderzoek zal zich richten op verschillende oplossingsrichtingen voor een betere verkeersdoorstroming, op de korte en lange termijn. Voor de korte termijn gaat het om bijvoorbeeld verkeerslichtenregeling. En op de lange termijn gaat het om meer ingrijpende en structurele oplossingen. Rijkswaterstaat heeft onderzoek en tellingen gedaan in het gebied. De gemeente neemt de resultaten hiervan mee in de aanbevelingen. Het onderzoek zal zich richten op het hele gebied Dordrecht-West, inclusief het knooppunt A16/N3. Op 13 mei a.s. wordt het voorstel besproken in de commissie Ruimte & Economie. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 1 juni.