Gemeente Dordrecht


De pelgrimshoorn om het kwaad mee weg te jagen

De pelgrimshoorn is gevonden tijdens de opgraving op het Statenplein in 1997. De hoorn werd door de pelgrims gebruikt om tijdens ceremoniële aangelegenheden lawaai mee te maken. Dit had als doel kwade geesten af te weren en de feestvreugde te vergroten.

De hoorn werd niet alleen gebruikt voor ceremoniële doeleinden. Reizigers namen soms pelgrimhoorns mee naar huis, waar ze tijdens onweer, maansverduistering en andere verontrustende gebeurtenissen werden gebruikt. Naast het wegjagen van het kwaad was de pelgrimshoorn bovenal een attribuut van de pelgrim. Hij werd gedragen over de schouder of aan de riem, zodat de persoon direct als pelgrim herkend kon worden.

Het Dordts Archeologisch Centrum verrast iedere maand een groot publiek met een andere, bijzondere archeologische vondst: het 'Kunststukje van de week'. Dit kunststukje is te vinden in de hal voor de Stadswinkel, Spuiboulevard. De openingstijden van het Stadskantoor zijn maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.30 uur, en donderdagavond van 18.00 uur ­ 19.30 uur.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie over het 'Kunststukje van de week' en andere archeologische vondsten vinden op www.dordrecht.nl/archeologie