Socialistische Partij

SP blij met vertrek Bolkestein


07-05-2004 * De SP is blij met het vertrek van eurocommissaris Frits Bolkestein. Als fanatiek voorvechter van een vrije Europese interne markt heeft hij de publieke sector geen goed gedaan. Wat betreft de opvolging pleit de SP voor een volstrekt open en democratische procedure. SP-Kamerlid Harry van Bommel: "Het is voor ons onaanvaardbaar indien de coalitiepartijen, zonder enige inspraak, in de achterkamertjes de voordracht voor een nieuwe eurocommissaris bedisselen."

Van Bommel vindt dat de Tweede Kamer uit de verschillende kandidaten een geschikte opvolger moet kiezen. Het Kamerlid vindt het goed als de regering met een eigen voordracht komt, maar de uiteindelijke keuze moet aan de Kamer worden overgelaten. Zwaarwegend argument voor Van Bommel is het feit dat een eurocommissaris niet de regering vertegenwoordigt, maar in het belang van de Europese Unie als geheel opereert.

Kandidaat-europarlementariƫr Jasper van Dijk vindt het een moedig besluit van Bolkestein. Van Dijk: "De goede man heeft inmiddels een respectabele leeftijd bereikt, die recht geeft op een welverdiende rust. Het is onverantwoord om iemand tot in lengte van dagen in de Brusselse bureaucratie te laten ronddolen."

Om de opvolging te faciliteren, nodigt de SP iedereen uit om geschikte kandidaten aan te melden: kamer@sp.nl.