European Commission

C/04/152

Brussel, 7 mei 2004

9279/04 (Presse 152)

Persmededeling van de EU-Raad

29e zitting van de ACS-EG-Raad van Ministers, Gaborone (Botswana), 6/7 mei 2004

De 29e zitting van de ACS-EG-Raad van Ministers werd op 6 en 7 mei in Gaborone (Botswana) gehouden en gezamenlijk voorgezeten door de heer Pierre MOUSSA, minister van Planning, ruimtelijke ordening en economische integratie van de Republiek Congo, en de heer Tom KITT TD, staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking en Mensenrechten van Ierland. De Europese Commissie werd vertegenwoordigd door de commissaris Poul NIELSON. Voor de eerste maal namen vertegenwoordigers van de 10 nieuwe lidstaten van de EU als volwaardige leden van de ACS-EG-Raad deel, na de uitbreiding van de EU op 1 mei 2004.

De tweedaagse zitting ging van start met een vergadering, op ministerieel niveau, van het ACS-EG-Comité voor samenwerking inzake ontwikkelingsfinanciering. Dit comité houdt zich bezig met de toepassing van de financiële samenwerking die samen met de politieke dialoog en de commerciële samenwerking, een belangrijke component van het ACS-EG-partnerschap vormt.

De ACS-EG-Raad richtte zich met name op de volgende kwesties Economische partnerschapsovereenkomsten: De Raad nam nota van een verslag over de stand van de onderhandelingen. Hieruit komt naar voren dat er sinds de start van het proces in september 2002 verdere vooruitgang is geboekt, omdat er regionale onderhandelingen zijn begonnen met vier verschillende groepen ACS-landen (Centraal-Afrika, West-Afrika, Oost- en Zuidelijk Afrika en het Caribisch Gebied), en andere hebben meegedeeld dat zij later in dit jaar onderhandelingen willen beginnen. De nieuwe handelsregelingen zullen eind 2007 worden gesloten. De economische partnerschapsovereenkomsten moeten ontwikkelingsinstrumenten vormen die gericht zijn op de integratie van de ACS in de wereldeconomie overeenkomstig de WTO-voorschriften. Commerciële samenwerking: De ACS gaven uiting aan hun ongerustheid inzake katoen, suiker, rijst en bananen. De Raad werd tevens in kennis gesteld van bijzondere zorgen van ACS-zijde over het cadmiumgehalte in zwaardvissen die in de EU worden binnengelaten en het tonijninvoerquotum voor de ACS-landen. Samenwerking inzake ontwikkelingsfinanciering en toepassing: Het Comité voor samenwerking inzake ontwikkelingsfinanciering sprak zijn voldoening uit over de vooruitgang bij de uitvoering van de samenwerking en de geslaagde inspanningen om de EOF-middelen doeltreffender te maken. 2003 is een recordjaar geweest, zowel wat de vastleggingen als de uitbetalingen betreft. Er werd besloten 250 miljoen euro uit de 9e EOF-reserves te gebruiken voor de totstandbrenging van de ACS-EU-waterfaciliteit. Beide partijen bespraken de mogelijke integratie van het EOF in de EU-begroting. De ACS geven in overweging dat, parallel met de bespreking over de budgettering van de EOF, een 10e EOF voor de ACS-landen beschikbaar wordt gemaakt, zodat de doelstellingen van de partnerschapsovereenkomst kunnen worden gerealiseerd. De EU beraadt zich nog over het Commissievoorstel. In afwachting van een besluit zal de Commissie de nodige voorbereidingen treffen om aan beide opties (integratie en een 10e EOF) te kunnen voldoen. Het ACS-EG-Comité van Ambassadeurs werd belast met het nemen van besluiten namens de gezamenlijke ministerraad over de herziening van de voorwaarden voor de financiering van kortetermijnschommelingen in de exportopbrengsten ("FLEX") en het gebruik van de middelen van het 9e EOF voor ontwikkeling op lange termijn.
¦ De herziening van de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst (de Overeenkomst van Cotonou) werd officieel op gang gebracht. De partijen hebben elkaar meegedeeld welke bepalingen zij wensen te herzien. De gezamenlijke Raad werd het eens over structuur en tijdschema van de onderhandelingen. De EU verklaarde dat deze herziening geen afbreuk zal doen aan de fundamentele doelstellingen en beginselen van de Overeenkomst van Cotonou, die voor een periode van twintig jaar is gesloten, maar wel bedoeld is om het partnerschap, inzonderheid de politieke dimensie ervan en de bepalingen betreffende financiële samenwerking, aan te passen teneinde deze soepeler te maken en beter af te stemmen op de behoeften van de ACS-Staten.

¦ De ACS-EG-Raad hechtte zonder bespreking zijn goedkeuring aan een gezamenlijk document van de ACS-EG over de bestrijding van droogte en woestijnvorming, dat een follow-up vormt van een gezamenlijk ACS-EG-document dat tijdens de vorige ACS-EG-Raad is aangenomen. De EU vermeldde twee specifieke punten:
¦ Internationaal Strafhof (ICC): de EU stelde dit punt aan de orde om te pleiten voor voortgezette toetreding tot het Statuut van Rome en om voor te stellen dat in de Overeenkomst van Cotonou een verwijzing komt naar het ICC en naar het gezamenlijke streven naar internationale rechtvaardigheid.
¦ Gaborone-clausule in de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES): de Commissie richtte een oproep tot de ACS-landen die de Gabarone-clausule nog niet hebben bekrachtigd, dit alsnog te doen. Dit zou de EG in staat stellen lid van de CITES te worden.

Tijdens de tweede dag van de ACS-EG-Raad namen een aantal ministers van beide partijen het woord in een informele gedachtewisseling over het thema HIV/AIDS. Aan deze gedachtewisseling, die aandacht kreeg van de media, namen enkele sprekers deel die de civiele samenleving en internationale organisaties vertegenwoordigen. De bespreking bestreek de vele facetten van dit onderwerp en bood een algemeen beeld van de stand van de epidemie, alsmede van de economische en sociale gevolgen, de lokale kennis en de ervaringen uit zuidelijk Afrika en de instrumenten voor wereldbestuur om de pandemie te bestrijden. Het gastland Botswana werd gepresenteerd als een geslaagd experiment waar de pandemie is aangepakt door politiek leiderschap, en dat een voorbeeld is voor andere landen op het gebied van beste praktijken. Er werd op gewezen dat het zaak is preventie, informatie en zorgverlening te combineren. Alle partijen beklemtoonden de mondiale uitdaging die HIV/AIDS vormt op het gebied van openbare veiligheid, duurzame ontwikkeling en persoonlijke bescherming.

Internet: http://ue.eu.int/

E-mail: press.office@consilium.eu.int