Universiteit Maastricht

Persbericht
Universiteit Maastricht
27 april 2004

Vroegtijdig stoppen met werken
De relatie tussen reuma en een betaalde baan

Het hebben van een betaalde baan draagt in principe bij aan de lichamelijke kwaliteit van leven van mensen met reuma. Desondanks kan werk een extra belasting voor reumapatiënten met zich meebrengen die gezondheidsbedreigend uitpakt en leidt tot gedeeltelijke en permanente arbeidsongeschiktheid. Maar liefst 15 procent van de totale kosten als gevolg van arbeidsongeschiktheid zijn te wijten zijn aan reuma. Achterhalen waardoor dit komt en hoe het valt te verhelpen is dus van belang. Astrid Chorus onderzocht voor het eerst in Nederland uitgebreid de relatie tussen betaald werk en reuma. Daaruit blijkt dat technische en organisatorische werkaanpassingen en meer begrip kweken bij collega's en leidinggevenden het risico op ongewild arbeidsverlies verkleinen. Ook belangrijk is dat de reumapatiënt zelf actief leert omgaan met haar pijn en beperkingen. Op dit onderzoek zal zij op 7 mei 2004 promoveren aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit Maastricht.

Dat de situatie op de werkvloer vaak ongeschikt is voor reumapatiënten, komt voornamelijk door het niet aanpassen van de werklast aan het wisselende karakter van reuma. Hierdoor kan een reumapatiënt niet altijd dezelfde werklast aan. Wanneer deze continue even hoog blijft, komt de gezondheid in gevaar. Daarnaast spelen mee: onvoldoende steun van collega's en het management, slechte toegankelijkheid van de werkplek, problemen met het verplaatsen op de werkplek en weinig tot geen bijscholing of cursussen voor het verbreden van kennis en vaardigheden als de diagnose reuma eenmaal gesteld is. Een andere factor is de wijze waarop mensen met reuma zelf omgaan met pijn en beperkingen. Patiënten die ondanks hun ziekte actief in het leven blijven staan, zijn minder geneigd vroegtijdig te stoppen met werken. Chorus hoopt dat het opsporen van deze oorzaken zal leiden tot het ontwikkelen van effectieve interventies waardoor mensen met reuma die willen werken dit ook kunnen blijven doen. Een gestructureerde samenwerking tussen reumatologen en bedrijfsartsen wordt hierbij aanbevolen.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen van het bewegingsstelsel die niet door een ongeval of blessure zijn veroorzaakt. Pijn en beperkingen van de gewrichten zijn de belangrijkste symptomen. In tegenstelling tot wat er vaak wordt aangenomen treft deze ziekte niet alleen oude, maar ook jonge mensen. Betaald werk is voor in het bijzonder voor deze laatste leeftijdscategorie van belang. Niet alleen een bron van inkomsten, maar ook vanwege de sociale status en sociale contacten. Mede daarom is het noodzakelijk om de moeizame relatie tussen een betaalde baan en deze aandoening goed in kaart te brengen.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Astrid Chorus, TNO Preventie en Gezondheid, e-mail amj.chorus@pg.tno.nl, tel 071-518 1694.

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.