STICHTING ROKERSBELANGEN

Ambassadeur SRB sympathiek tegenover aktie Respect Nu

Pastoor drs. G.Hover staat als ambassadeur van de StichtingRokersbelangen
Sympathiek tegen over het aktie programma van de nieuwe Partij Respect. Nu

Op 10 juni zijn de Europese verkiezingen. Eén van de deelnemers is de nieuwe
politieke partij Respect.nu. De Limburgse pastoor drs. Gerard Hover van de Parochie Heilige Matthias in Maastricht staat als ambassadeur van de SRB sympathiek tegen over het aktie programma van de nieuwe poltieke partij Respect. Nu. Zoals vele andere rokers hoopt hij dat een einde komt aan het kostschool regime waarin alles tot in detail wordt voorgeschreven. Ook hij vindt dat men altij rekening dient te houden met niet-rokers, maar een rookverbod bijvoorbeeld in de werkkamer waarin de hele dag alleen de roker verblijft, evenaart de bedilzucht van vader abt in een middeleeuws klooster. Aldus Hover. Hij is dan ook opgelucht dat daar verandering in komt, 'eindelijk zal er in politiek eens rekening worden gehouden met de belangen van rokers'.

De aanscherping van de tabakswet is volgens de lijsttrekker van Respect.Nu, Ton Wurtz, één van de aanleidingen om deel te nemen aan de Europese verkiezingen. Het is een goed voorbeeld van waar de overheid een gebrek aan respect voor de rechten van de burger toont en ten onrechte inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van mensen. Het gaat hier, net als bij vele andere zaken, om een individueel recht waar de overheid zich niet mee dient te bemoeien.

Er wordt momenteel een te eenzijdige discussie gevoerd. Rokers hebben ook rechten, maar die worden op dit moment volkomen genegeerd. Wat ons betreft moet de Tabakswet minder scherp worden en daarom zijn wij voorstander van een correctief referendum over dit onderwerp. Het lijkt wel of rokers moeten boeten voor een zonde die erger is dan de misdaad, dat vind ik een slechte zaak aldus Wurtz.

Volgens Respect.Nu kosten rokers de maatschappij niets extra het is dan ook niet verklaarbaar dat rokers, bijvoorbeeld op het gebied van ziekenhulp, in een uitzonderingspositie moeten worden gedrukt. Bovendien wordt er zelfs verdiend aan rokers d.m.v. de steeds hoger wordende tabaksaccijnzen.
Deze inkomsten zouden moeten worden uitgegeven aan zaken die de roker ten goede
komt. Wij zouden rokers eigenlijk fiscaal moeten faciliteren.

Overigens betekent dit alles voor Respect.Nu niet dat rokers overal ongestoord moeten kunnen roken. Het gaat erom dat wanneer niet- rokers geen last hebben van rokers een verbod helemaal niet nodig is. Ook hierin komt terug dat men met respect naar elkaar moet handelen, dat geldt voor rokers en niet rokers.

De debutant op het politieke toneel wil met zijn deelname op allerlei gebieden respect
terugbrengen in de maatschappij, van overheid richting burger, maar ook andersom. Dat is voor Pastoor Hover een goede reden om mensen te adviseren op Respect.Nu te stemmen.

A. Wurtz
Stichting Rokersbelangen

Noot voor de redactie,