Praktijkonderzoek Veehouderij

Nieuw bodemproject Zorg voor Zand van start

Het Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group (ASG), het Nutriënten Management Instituut (NMI) en het Louis Bolk Instituut (LBI) starten samen een nieuw project: Zorg voor Zand. In het project wordt bekeken hoe je de kwaliteit van zandgrond op peil kunt houden en verbeteren. Het project bouwt verder op het reeds ontwikkelde Triple-B-systeem.

Steeds lagere bemestingsniveaus vergroten het belang van een goede bodemkwaliteit op zandgrond. Dit blijkt uit de studie "Naar een betere bodemkwaliteit op Zandgrond" in 2003. Er liggen diverse aanknopingpunten om meer grip te krijgen op bodemkwaliteit, maar de kennis om bodemkwaliteit effectief te sturen ontbreekt echter. In het project "Zorg voor Zand" gaan we werken aan goede indicatoren, meetbaar maken van bodemkwaliteit en maatregelen om bodemkwaliteit te sturen. Dit doen we via de ontwikkeling van nieuwe veld- en labanalyses en visuele scores, inclusief streefwaarden. Met proefveldonderzoek worden de effecten van diverse maatregelen gemeten op de bodemkwaliteit.

Uit eerdere projecten blijkt dat de bodemkwaliteit op zandgronden laag is en verder afneemt door een dalend organische stof gehalte, de wijze van grondgebruik en steeds zwaarder materieel. De ruwvoerproductie op zandgronden kan daardoor wel met 30% dalen. Deze opbrengstdaling voorkomen door hogere bemestingsniveaus wordt echter steeds moeilijker.
Door toepassing van de kennis uit dit project is het mogelijk, voor melkveehouders op zand, de verwachte opbrengstdaling tot een minimum te beperken.
Het project "Zorg voor Zand" wordt uitgevoerd in opdracht van het Productschap Zuivel en heeft een looptijd van 4 jaar.


---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 07-05-2004 09:26.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl